Politică

Ce planuri au noii candidați PLDM la funcția de deputat

Oleg Bălan (rectorul Academiei de Administrare Publică)

Vreau să observ din start că un deputat nu reușește să facă absolut nimic de unul singur. Doar în cadrul echipei Partidului Liberal-Democrat și eventualilor colegi de coaliție am putea schimba lucrurile prin adoptarea unor legi care efectiv să dea niște rezultate. Dacă au fost făcute unele greșeli, urmează ca ele să fie corectate. Trebuie să ducem la capăt Reforma Ministerului de Interne, reforma sistemului judecătoresc, reforma altor organe de drept dacă este cazul. Or astăzi, eu zic, sunt o serie de reglementări suficient de bune, dar care, cu regret, poate încă nu funcționează sau nu au fost făcute așa cum trebuie. Primul pas în sistemul judecătoresc a fost făcut. S-a mărit salariul judecătorilor, pentru a-i descuraja să ia mită. Deja de la începutul anului și până în prezent din sistemul judecătoresc au plecat peste 40 de judecători.

Nu putem să zicem că avem dosare de rezonanță, dar, ca și fiecare cetățean, mă uit la știri și în fiecare zi văd reținuți angajați de la interne, funcționari publici bănuiți de corupție. S-a început eliminarea mitei din sistemul de sănătate. Să nu uităm că orice reformă este una dureroasă, dar rezultate sunt de lungă durată.

Aliona GOȚA (primarul satului Cucoara, r-nul Cahul)



Principalul meu obiectiv este ca localitățile noastre să prospere, să devină moderne, să nu existe discrepanțe între oraș și sat. Cetățenii din localitățile rurale merită o viață mai bună. Totodată, nu voi rupe legătura cu colegii mei primari, pentru că sunt președintele Asociației Primarilor din raionul Cahul, și voi promova în mare măsură interesele autorităților locale.

Eu, împreună cu echipa PLDM, ne-am propus să aducem și să promovăm proiecte investiționale pentru a soluționa problemele localităților rurale. Ne propunem, de asemenea, să promovăm legea cu privire la descentralizare. În plus, cred că sunt potrivite și modificări la împărțirea teritorial-administrativă, deoarece sunt primării foarte mici, care nu se descurcă absolut defel. De aceea trebuie să fie promovate oarecare schimbări și la compartimentul acesta.

Nicolae Fachira (director „Obrii” SRL, consilier raionul de Căușeni)

Eu sunt agricultor. Știind toate greutățile de astăzi a agricultorilor, m-aș strădui ca agricultura să fie o prioritate în țară, iar fondul de subvenționare pentru fermieri să ajungă la circa un miliard de lei. M-aș strădui ca pământurile lăsate în paragină să fie consolidate, să se adopte o lege în acest sens. Nu în ultimul rând, aș depune eforturi ca să fie posibilă majorarea salariilor și pensiilor din sectorul agricol, pentru că, din păcate, rămân a fi cele mai mici în țară.

Chiar dacă comerțul Moldovei a fost îndreptat spre Rusia, acum în moment de grea cumpănă, provocat de embargoul rus, trebuie să ne orientăm spre alte piețe de desfacere, inclusiv cea din Uniunea Europeană. De asemenea, noi avem foarte multă producție pe care nu o putem ambala și procesa. În plus marketingul în agricultură e la un nivel jos. Trebuie să schimbăm lucrurile în acest sens.

Mihaela Spătaru (prim-vicepreședintele organizației Tineretul Liberal-Democrat din Moldova)



Lucrurile pe care aş miza, în calitate de deputat, ar fi două dintre priorităţile PLDM în cadrul planului Moldova 2020: locuri de muncă pentru tineri aici, acasă şi o educaţie de calitate. Soluţia pentru lipsa locurilor de muncă pentru tineri nu cred că este aruncarea banilor în acest domeniu. Este important să încurajăm companiile care angajează tineri şi tinerii antreprenori, prin anumite facilităţi. De asemenea, să continuăm să minimalizăm birocraţia pentru mediul privat. Vom continua, împreună cu colegii din PLDM, să îmbunătăţim calitatea învăţământului din şcolile şi universităţile noastre, oferind şi infrastructura necesară pentru ca tinerii din Moldova să aibă toate oportunităţile pentru a se dezvolta. Din păcate, ceea ce lipseşte este corelarea studiilor şi a experienţei de muncă, cu piaţa forţei de muncă existentă în acest moment. Un început bun în acest sens este deja învăţământul dual, care oferă posibilitatea combinării studiilor şi a experienţei de muncă.

Ne propunem un viitor european al Republicii Moldova, or asta înseamnă un viitor european pentru tineri. Noi suntem cei care vor beneficia de comerţul liber cu Uniunea Europeană, de standardele şi protecţia pe care o va oferi aceasta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *