Ce spune Moscova după prima discuție de la începutul războiului între președinții Ucrainei și Chinei
Moscova acuză Kievul că subminează orice tentativă de pace, reacționând astfel după ce președintele Volodimir Zelenski și omologul său chinez Xi Jinping au discutat miercuri la telefon, pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022, scrie AFP și Hotnews.ro.
„Autoritățile ucrainene și susținătorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a strica orice inițiativă de pace”, a transmis Serghei Lavrov.
De asemenea, Moscova vorbește despre „pregătirea părții chineze de a face eforturi pentru a stabili un proces de negociere”, în timp ce acuză Kievul că a respins „orice inițiativă care vizează o înțelegere politică și diplomatică”.
„Eventualul consimțământ pentru negocieri este condiționat (de Ucraina – n.r.) de ultimatumuri cu cerințe evident nerealiste”, mai susține ministerul condus de Serghei Lavrov.
Amintim că președintele Chinei, Xi Jinping, a avut miercuri, 26 aprilie, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters.
Cei doi au avut un schimb de păreri pe tema relațiilor China – Ucraina, potrivit sursei citate. Beijingul va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană, a spus Xi, potrivit CCTV.
China a fost întotdeauna de partea păcii în criza ucraineană, iar principala poziție a Chinei este să îndemne la pace și să promoveze negocierile, a adăugat liderul chinez.
Volodimir Zelenski a confirmat pe pagina sa de Twitter discuția: „Am avut o convorbire telefonică lungă și plină de însemnătate cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.
Convorbirea vine după ce Xi declara, la începutul lunii aprilie, că este dispus să vorbească cu Zelenski. Acesta i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.
Xi Jinping a fost criticat până acum de Ucraina și de unii oficiali occidentali că, deși se promovează drept un promotor al păcii, poziția sa este evident una de partea Moscovei.
În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, China a încercat să se poziţioneze ca un intermediar neutru între Rusia şi Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte.
Dar, pe de altă parte, au existat îngrijorări tot mai mari că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a relatat că firme chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruseşti 1.000 de puşti de asalt, piese pentru drone şi veste antiglonţ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!