Ultima oră

Ce spuneau policitienii din Moldova despre 7 aprilie în 2010: Filat despre Voronin: „milițian sovietic”

Spicherul Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova şi lider al PL, a declarat că regretă că fosta guvernare nu a înţeles nici până în prezent că cetăţenii au avut dreptul de a protesta pe 7 aprilie 2009. „În loc să vină în faţa tinerilor, să vorbească cu ei, aceştia au stat în clădiri ascunşi până a întunecat, iar apoi au ieşit cu bâte şi arme în mână împotriva celor paşnci”, a declarat Mihai Ghimpu. „Numai fricoşii şi laşii aplică forţă. Condamn aceste acţiuni de devastare a clădirilor parlamentului şi preşedinţiei. Va veni timpul când vom afla cine au fost adevăraţii provocatori”, a spus Mihai Ghimpu.

Prim-vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu, liderul Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), a declarat că responsabil de tragicele evenimente de acum un an este doar fostul preşedinte de ţară, Vladimir Voronin. „Şi astăzi a şters-o din ţară, deoarece se teme de acest popor. Noi trebuie să facem totul ca această caracatiţă care a supt sânge din acest popor timp de opt ani de zile, să nu mai curme viitorul european al acestei ţări”, a declarat Urecheanu. „Cătuşele vor ajunge la destinaţie, pentru că crimele săvârşite de Voronin nu au termen fix de investigaţie”, a mai spus Serafim Urecheanu.

Prim-ministrul Vlad Filat, liderul PLDM, este de părere că dincolo de tragismul evenimentelor din aprilie, acestea au pus baza unui nou început. „Cea ma mare crimă pe care a făcut-o miliţianul sovietic Voronin este că a separat societatea în „ai săi” şi duşmani, ne-a pus să luptăm unii împotriva altora”, a spus Filat. Premierul a mai spus că în speranţa că evenimentele tragice nu se vor mai repeta, peste un an, la 7 aprilie 2011, în scuarul parlamentului va fi inaugurat Monumentul Libertăţii, dedicat evenimentelor din aprilie 2009.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, a menţionat că trebuie de adus omagiu tinerilor care acum un an au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia. Societatea trebuie să fie mereu recunoscătoare tinerilor luptători, iar Partidul Comuniştilor, care se afla la guvernare la acea vreme, trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut.

Radu Banari şi Nicolae Barohtaru, studenţi care au participat la manifestaţiile de acum un an, au declarat la miting că au protestat atunci pentru libertate, fără să ştie că vor ajunge în „coridorul morţii”, în comisariatele de poliţie unde au fost torturaţi şi de unde li se părea că nu vor mai ieşi. „Am ieşit în piaţă cu inima curată, dar am fost torturaţi în aşa mod încât să nu ne mai spunem părerea. Rog să fim mai atenţi, să nu oferim posibilitate minciunii să se instaureze din nou”, a spus studentul.

La miting a fost prezentată şi macheta Monumentului Libertăţii. Autorul lucrării, Tudor Cataraga, a spus că aceasta va fi unicul monument urban din ţară – o cruce oblică, reprezentată de 12 panouri din metal negru.

TIMPUL reamintește că la 23 ianurie în Parlamentul RM s-a constituit alianța PLDM+PCRM+PDM, numită și monstruoasa coaliție.

Sursa: TIMPUL, 7 aprilie 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *