Actualitate

Ce țări depind cel mai mult de Rusia

Germania, cel mai mare importator de gaze naturale din Rusia, a cumpărat 38,7 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom în 2014, în coborâre cu 3,7% faţă de anul anterior.

De asemenea, importurile de gaz rusesc ale Italiei au scăzut cu 14,4%, la 21,6 miliarde de metri cubi, în timp ce exporturile Gazprom către Turcia au crescut cu 2,3%, la 27,3 miliarde de metri cubi. În aceste condiţii, Turcia a devenit al doilea mare importator de gaze naturale din Rusia.

Spre comparaţie, Franţa, a doua mare economie europeană, a importat 7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, iar Marea Britanie, 10 miliarde de metri cubi. Gazprom vrea să renunţe la livrarea gazelor naturale către Europa prin Ucraina până în 2018, prin construirea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Turciei, până la graniţa cu Grecia.

Statele din Uniunea Europeană ar urma să construiască alte conducte de legătură cu Turkish Stream pentru a putea primi gaze naturale din Rusia. Veniturile în dolari ale Gazprom în Europa ar putea scădea în acest an la cel mai redus nivel dn ultimul deceniu, potrivit estimărilor guvernamentale, dar, calculate în ruble, vânzările ar putea atinge un nivel record, ca efect al devalorizării rublei.

Preţul mediu al livrărilor ruseşti de gaze în afara spaţiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat în Ministerul rus al Economiei. Acest preţ este cu 35% sub nivelul anului trecut şi cel mai redus după 2005, dar, calculat în ruble, preţul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luând în considerare estimările de curs valutar ale ministerului.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *