Actualitate

Ce tradiții se respectă în ajun de Sfântul Vasile

În Republica Moldova, în Ajunul lui Sfântul Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, semn de secetă. Tot prin părțile Moldovei se spune că, dacă de Sfântul Vasile noaptea este lină și senină, anul va fi bun.

Fetele nemăritate își fac „punți” din crenguțe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o pară argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc punțile cu brumă pe ele, se vor mărita cu un om bogat, dacă nu, vor lua un om sărac.

Tot în prima zi din an, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cotețul porcului, lovesc animalele cu piciorul și spun „anul acesta”, „anul viitor” sau „al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mișcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.

Prima persoană care trebuie să-ți intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îți va fi bogat sau sărac, în funcție de situația materială a acestui musafir. În ziua de Sfântul Vasile varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îți țiuie urechea stângă.

„Semănatul”, „Plugușorul”, „Plugul cel Mare” și „Vasilică” sunt cele mai importante texte „magice” care se rostesc în prima zi a anului și au o valoare colectivă puternică. Vezi aici versurile urăturilor tradiționale.

Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe față, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos tot anul. Fă tot posibilul să nu dormi de Sfântul Vasile, altfel rişti să fii leneş tot anul.

Superstițiile populare spun că la miezul nopții e bine să ții în mână fix ceea ce îți doreşti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, ține bani în mână. Pentru un an de veselie, ține un pahar de tărie.

Vrei dragoste? Atunci ține în mână un mănunchi de flori de vâsc. Potrivit unei alte superstiții din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun. De asemenea, în categoria manifestărilor colective, bazate pe principiile „magiei primei zile”, se integrează și textele ce urează bunăstare fizică și materială a individului: „Sorcova” sau colindele de Sfântul Vasile (care le urează celor apropiați sănătate și putere de muncă).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *