Ce trebuie să știi ca să poți obține subvenții în agricultură (VI)
Prin urmare, puteți depune dosarul la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru măsura 6 de sprijin „Stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice” și măsura 7 de sprijin „Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menţinerii fondului genetic al acestora”, care au drept obiective: înfiinţarea fermelor zootehnice ori utilarea tehnologică a fermelor cu echipament modern; modernizarea procesului tehnologic în cadrul fermelor zootehnice; ameliorarea şeptelului de animale; sporirea competitivităţii producţiei de origine animală pe piaţa internă şi pe cea europeană și a veniturilor producătorilor agricoli şi diminuarea sărăciei în mediul rural.
Domeniul de acţiune al măsurii 6 de sprijin
Subvenţia este acordată pentru procurarea utilajului tehnologic destinat dotării şi modernizării fermelor zootehnice, inclusiv construcţia/reconstrucţia fermelor zootehnice de bovine.
Mărimea subvenţiei acordate se calculează sub formă de compensaţie din costul utilajului tehnologic nou, achiziţionat începând cu anul 2013, iar pentru fermele zootehnice de bovine şi a materialelor de construcţie, inclusiv lucrări de proiectare, achiziţionate după 1 noiembrie 2012, conform facturilor, după caz invoice-urilor şi declaraţiilor vamale de import, după cum urmează:
– pentru fermele zootehnice de bovine – 60% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcţie, inclusiv proiectul tehnic, dar nu mai mult de 5 mln. lei pentru unul şi acelaşi beneficiar;
– pentru fermele zootehnice de ovine/caprine – 50% din costul utilajului tehnologic, dar nu mai mult de 5 mln. lei pentru unul şi acelaşi beneficiar;
– pentru fermele zootehnice de alte specii – 30% din costul utilajului tehnologic, dar nu mai mult de 5 mln. lei pentru unul şi acelaşi beneficiar.
Pentru utilajul tehnologic destinat fermelor zootehnice de creştere a prepeliţelor, valoarea subvenţiei se majorează cu 20%.
Pentru tinerii fermieri, solicitanţi de subvenţii în cadrul prezentei măsuri, valoarea sprijinului se majorează cu 10% din valoarea investiţiei eligibile.
Documentele solicitate suplimentar:
– schiţa de proiect a încăperilor în care urmează a fi instalat utilajul şi planul general de amenajare a teritoriului şi de amplasare a obiectivelor infrastructurii fermei;
– documentaţia tehnică, inclusiv caracteristicile tehnice ale utilajului tehnologic;
– pentru echipamentul şi utilajul procurat, inclusiv materiale de construcţii – copia de pe facturile sau de pe declaraţiile vamale de import;
– actul de instalare a utilajului şi a echipamentului;
– actul recepţiei lucrărilor, însoţit de actul expertizei ecologice de stat, proiectul tehnic, inclusiv devizul de cheltuieli, în cazul construcţiilor/reconstrucţiilor fermelor zootehnice de bovine;
– copia de pe autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare;
– copia de pe ordinul de plată privind achitarea integrală a costului echipamentului şi utilajului procurat, după caz, a materialelor de construcţii, proiectului tehnic.
Domeniul de acţiune al măsurii 7
Sprijinul este acordat pentru compensarea costurilor animalelor cu categoria de bonitare nu mai mică de clasa II (femele) şi de clasa I (masculi), procurate de la fermele de prăsilă, inclusiv din străinătate, începând cu 1 ianuarie 2013, cu condiţia că acestea nu au fost subvenţionate din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013.
Mărimea sprijinului acordat se calculează sub forma cuantumurilor exprimate ca sume fixe la unitatea de greutate, dar nu mai mult decât valoarea investiţiei, conform facturilor, după caz, invoice-urilor şi declaraţiilor vamale de import după cum urmează:
– vaci donatoare de embrioni cu productivitatea de cel puţin 9000 kg de lapte pe lactaţie – 65 lei per kg;
– vaci primipare, junci şi juninci cu vârsta de cel puţin 12 luni – 60 lei per kg;
– vieri cu vârsta de 6-8 luni (rasă pură) – 50 lei per kg;
– scrofiţe neînsămânţate cu vârsta de 6-8 luni (rasă pură şi birasiale) – 40 lei per kg;
– berbeci şi ţapi cu vârsta de 6-20 luni – 100 lei per kg;
– mioare şi căpriţe cu vârsta de 6-20 luni – 100 lei per kg;
– iepuri de casă de reproducţie – 50 lei per kg;
– mătci de albine cu vârsta de cel mult 3 luni – 100 lei per unitate;
– forme parentale de pui cu vârsta de o zi (rase grele, mixte, uşoare) – 20 lei per unitate;
– larve de peşte de 3 zile şi alevine de 10-15 zile – 30% din costul lotului de cel puţin 100 mii de bucăţi, puiet de peşte de o vară şi puiet de peşte de un an – 30% din costul lotului de cel puţin 100 kg.
În cadrul prezentei măsuri se acordă subvenţii producătorilor agricoli pentru procurările unui efectiv de cel puţin: 3 capete vaci/junci la fermele de bovine; 5 capete scroafe/scrofiţe la fermele de porcine; 10 oi/capre la fermele de ovine/caprine; 8 iepuroaice la fermele de iepuri; 10 mătci de albine la stupine; 100 forme parentale de pui cu vârsta de o zi. Efectivul de masculi reproducători (vieri, berbeci/ţapi, iepuroi) nu se limitează.
Documentele solicitate suplimentar pentru obţinerea subvenţiei:
– copia de pe facturi;
– copia de pe certificatul de rasă al fiecărui animal;
– copia de pe autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare pentru exploataţia zootehnică în care vor fi întreţinute animalele;
– copia de pe certificatul de înregistrare a animalului;
– copia de pe contractul de asigurare a animalelor, cu excepţia subvenţiilor pentru familiile de albine;
– copia de pe ordinul de plată privind achitarea costului animalelor procurate;
– copia de pe actul de punere şi, după caz, scoatere de sub carantina profilactică a animalelor de prăsilă importate.
Beneficiarul subvenţiei nu este în drept să înstrăineze/sacrifice obiectul subvenţionării de la data semnării contractului de acordare a sprijinului financiar, timp de: 4 ani – pentru vaci, junci; 2 ani – pentru scroafe/scrofiţe; 1 an – pentru vieri, iepuri; 3 ani – pentru berbeci, mioare şi capre.
Producătorii agricoli care au înstrăinat (vândut, donat, schimbat etc.), sacrificat sau care s-au făcut vinovaţi de pieirea animalelor, până la expirarea termenului prevăzut, sunt obligaţi să restituie suma subvenţiei, cu excepţia situaţiilor de forţă majoră, precum şi a cazurilor de epizootie sau de anomalii reproductive, confirmate în modul stabilit.
A.C.