Război

Ce urmează după retragerea rușilor din Herson: Putin e pe cale să facă o gravă eroare din punct de vedere militar / „Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul când face o greșeală”

Vladimir Putin probabil că l-a promovat pe Surovikin și l-a lăsat să se retragă din vestul regiunii Herson cu condiția ca acesta să cucerească restul regiunii Donețk folosind forțele rusești retrase dincolo de Nipru, precum și cu militarii mobilizați aduși pe frontul din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Această observație făcută de Andriy Zagorodnyuk, președintele Centrului ucrainean de strategii de apărare, este cea mai probabilă explicație pentru reluarea operațiunilor ofensive rusești, mai întâi în jurul Bahmut și apoi în sud-vest, în jurul zonei Vuhledar, care au început la 28 octombrie, subliniază ISW.

Aceste eforturi ofensive nu au, însă, prea mult sens din punct de vedere operațional.

Ele se află departe de locații semnificative din punct de vedere operațional în afară de Bahmut și au fost lansate în timpul unei perioade dificile (condiții de noroi) de către militari mobilizați insuficient pregătiți, înainte ca comandanții ruși din zonă să fi acumulat suficientă putere de luptă pentru operațiuni decisive.

Probabil că Surovikin a ordonat începerea acțiunilor ofensive ca un semn că este serios în angajamentul său făcut față de Putin.

Ce urmează în Donețk

Operațiunile ofensive rusești din regiunea Donețk se vor intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce vor sosi militari mobilizați suplimentar, împreună cu forțele retrase din vestul regiunii Herson.

Forțele ucrainene din zonă se vor afla în dificultate, iar Kievul va trebui foarte probabil să deturneze trupe pentru a se apăra împotriva acestor ofensive rusești reluate.

Este puțin probabil ca rușii să obțină câștiguri semnificative din punct de vedere operațional, în ciuda eforturilor lor reînnoite, deși ar putea, teoretic, să cucerească Bahmut în timp, cu costuri enorme.

Militarii ruși mobilizați s-au dovedit a fi inadecvat instruiți, slab echipați și foarte reticenți în a intra în luptă. Ei nu sosesc în unități coezive, ci mai degrabă sunt trimiși în mare parte ca înlocuitori individuali sau de unități mici în cadrul unor forțe care luptă fără odihnă de nouă luni, au suferit pierderi devastatoare de trupe și echipamente și sunt în mare parte demoralizate.

Forțele rusești care operează în regiunea Donețk includ unități convenționale ale forțelor armate regulate ruse, militari mobilizați, trupe ale Companiei militare private Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari ruși), miliții din Republicile Populare Donețk și Lugansk, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadîrov și batalioane de voluntari.

Un amestec bizar de forțe

Acest amestec bizar de forțe de luptă va avea o putere de luptă efectivă considerabil mai mică decât ar avea o grupare de unități regulate de dimensiuni similare.

Este extrem de puțin probabil ca Surovikin să reușească să o transforme într-o forță capabilă să ducă un război de manevră mecanizat ofensiv pe scară largă, mai ales că nici măcar nu își ia (sau nu i se permite să își ia) timp pentru a construi o forță de atac coerentă înainte de a o arunca în atac.

Acest amestec ciudat de forțe va obține probabil unele câștiguri prin simpla forță numerică, dar apărătorii ucraineni, posibil întăriți, îl vor forța cel mai probabil să se oprească în următoarele câteva luni nu departe de punctele de plecare.

De asemenea, Ucraina va recupera probabil puterea de luptă din vestul Hersonului și o va redistribui în alte zone, atât pentru operațiuni defensive, cât și contraofensive.

Forțele Armate Ucrainene (UAF) ar putea, ipotetic, să încerce să-i urmărească pe ruși peste râul Nipru în diferite puncte, dar este puțin probabil să facă acest lucru, deoarece logistica de susținere a unei poziții ucrainene pe malul estic este foarte descurajantă.

Prin urmare, este mai probabil ca UAF să își consolideze controlul asupra malului vestic, să lase suficiente forțe pentru a descuraja orice încercare a rușilor de a traversa din nou râul și să realoce forțele în alte zone.

Ofensiva rusă din regiunea Donețk va necesita ca UAF să redirecționeze unele forțe pentru a se apăra în acea zonă, dar UAF va trimite probabil cel puțin o parte din puterea de luptă recuperată fie pentru a-și întări contraofensiva în curs de desfășurare în regiunea Lugansk, fie pentru a deschide o altă contraofensivă în altă parte (nu vom specula cu privire la locul unde ar putea fi aceasta, notează ISW).

Iarna va accelera războiul, nu-l va încetini

Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri limitate în Oblastul (Regiunea) Lugansk și vor putea probabil să obțină mai multe progrese dacă vor fi întărite de trupele din vestul Hersonului.

Rușii își întăresc, de asemenea, pozițiile defensive în Oblastul Lugansk, dar, cu toate acestea, UAF a înaintat încet-încet și nu există niciun motiv să se prevadă că rezerviștii ruși slab antrenați, prost echipați și cu un moral scăzut vor putea opri trupele ucrainene, încurajate de victoriile lor, să avanseze.

O încetare sau o încetinire prelungită a operațiunilor de luptă în următoarele câteva luni este, prin urmare, foarte puțin probabilă. În mod categoric, rușii nu încearcă să stabilească și să consolideze pozițiile defensive de-a lungul întregii linii, ci mai degrabă reînnoiesc operațiunile ofensive în regiunea Donețk.

Ucrainenii vor continua aproape sigur operațiunile de contraofensivă deja în curs. Ambele părți luptă deja în condiții de noroi foarte mare. Probabil că nu vor înceta să lupte atunci când iarna va îngheța terenul și îl va face și mai propice pentru un război de manevră mecanizat pe scară largă.

Luptele mai degrabă se vor intensifica decât să încetinească odată cu scăderea temperaturilor.

O gravă eroare din punct de vedere militar

Orice fel de armistițiu sau încetare a ostilităților în acest moment ar favoriza în mod covârșitor Rusia. În mod normal, Putin ar trebui să-și dorească o astfel de încetare a focului, ar fi în interesul său.

El ar trebui să recunoască faptul că trebuie să le dea timp forțelor sale să se recupereze și să le permită rezerviștilor care sosesc în teatrul de operațiuni să se integreze în unitățile lor, să se antreneze și să se pregătească pentru o luptă serioasă.

El ar trebui să dorească să îi împiedice pe ucraineni să profite de încărcătura emoțională pozitivă a victoriilor lor recente. Faptul că Putin continuă să își îndemne generalii la ofensivă în aceste circumstanțe este, așadar, o gravă eroare din punct de vedere militar.

Ea rezultă probabil din factorii psihologici care l-au determinat pe Putin să ordone invazia de la bun început, dar și – din ce în ce mai mult – din nevoia lui Putin de a-și arăta hotărârea față de facțiunea dură pro-război condusă, cel puțin la nivel de imagine publică, de finanțatorul Wagner, Evgheni Prigozhin.

Prin urmare, este puțin probabil ca Putin să fie dispus să caute o încetare a focului, cu excepția cazului în care aceasta este însoțită de concesii ucrainene sau internaționale enorme.

Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul când face o greșeală

Napoleon spus o glumă care a devenit celebră: Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul în timp ce face o greșeală. Acest aforism nu a fost niciodată mai adevărat – Ucraina și susținătorii săi ar trebui să profite de eroarea lui Putin continuând să preseze contraofensiva în circumstanțe mult mai favorabile Kievului decât Moscovei.

Ucraina nu a eliberat în niciun caz minimul de teritoriu esențial pentru viitoarea sa securitate și supraviețuire economică, chiar și cu victoria din vestul Hersonulu.

Orașul Melitopol și zonele înconjurătoare, centrala nucleară din Zaporojie, terenurile de pe malul estic al cursului inferior al fluviului Nipru și teritoriul din regiunile Donețk și Lugansk sunt toate teritorii vitale pentru Ucraina, subliniază din nou ISW.

Discuțiile despre viitorul Crimeei și al altor teritorii ucrainene ocupate ilegal de Rusia după 2014 sunt premature.

Ucraina trebuie să elibereze zeci de mii de kilometri pătrați în afară de aceste zone dacă vrea să se poată apăra împotriva viitoarelor atacuri rusești și să restabilească o economie funcțională.

Ucrainenii și Occidentul trebuie să depună toate eforturile pentru a permite eliberarea cât mai rapidă a acestor teritorii înainte de a se preocupa de ceea ce se află dincolo de ele. Impulsul este un factor important în război. Ucraina îl are acum. Kievul și partenerii săi trebuie să profite la maximum de el, conchide Institutul pentru Studiul Războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *