ActualitateInternațional

Ce vor ungurii? O expertă maghiară explică cum a câștigat Orban alegerile în Ungaria și ce joc face acesta între Putin și UE

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, cercetătoarea maghiară în relații internaționale Zsuzsanna Vegh spune că războiul din Ucraina a jucat un rol major în campania electorală pentru alegerile din Ungaria, câștigate confortabil de partidul de guvernământ, FIDESZ, cu peste 53% din voturi.

Deși previzibilă, victoria în alegeri a FIDESZ, partidul care conduce deja de 12 ani Ungaria, reprezintă un eveniment major pentru Europa, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina. Și asta pentru că Viktor Orban face notă discordantă față de celelalte state UE menținând relații apropiate cu Putin, chiar și cu riscul de a-și îndepărta și puținii aliați pe care-i are în acest moment în UE, de exemplu PiS, partidul de guvernare din Polonia.

Care este jocul pe care trebuie să-l facă premierul Ungariei în acest moment, în ce măsură a influențat războiul rezultatele alegerilor și ce-și doresc ungurii pentru țara lor în viitorul apropiat? Am încercat să aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la cercetătoarea maghiară în relații internaționale Zsuzsanna Vegh, de la Universitatea Europeană Viadrina (Frankfurt/Oder).

Pentru început aș vrea să te întreb în ce măsură războiul din Ucraina a avut vreo influență în această victorie confortabilă a FIDESZ&Orban în alegeri?

Zsuzsanna Vegh: Cred că războiul a avut o influență certă în campania electorală, a schimbat complet modul în care aceasta s-a desfășurat. Războiul a devenit subiectul dominant. După câteva zile de ezitare, partidul de guvernare a găsit un narativ care a fost comunicat pe toată durata campaniei.

A fost un lucru important să seteze modul în care războiul a fost prezentat în media maghiară, cel puțin în presa pro-guvernamentală. Guvernul a reușit să dicteze agenda pe subiectul „război”, iar opoziția a fost forțată să reacționeze la ceea ce spunea FIDESZ despre război. Aceste lucru a oferit un avantaj pentru FIDESZ, cel puțin în ceea ce privește comunicarea.

„La început, media de stat a prezentat agresiunea folosind terminologia Kremlinului”

Care era percepția populației din Ungaria față de războiul din Ucraina?

Cred că populația este divizată pe acest subiect, cel puțin după cum reiese din sondajele făcute în luna martie. La modul general, suporterii opoziției condamnă agresiunea Rusiei, aproape întreaga bază de susținători ai opoziției condamnă această agresiune.

În același timp am văzut cum votanții FIDESZ sunt mai divizați pe acest subiect. O parte dintre ei nu neaparat că susțin agresiunea, dar văd invazia ca pe o reacție a Rusiei pentru a apăra populația rusă din Ucraina.

Cum sunt acești oameni care cred că a fost vorba despre o reacție a Rusiei, nu de un război de agresiune? Sunt eurosceptici, sunt anti-Occident?

E greu de spus pentru că nu avem astfel de date. Nu avem sondaje atât de extinse care să ne ajute să răspundem la astfel de întrebări. Dar, ca să abordez întrebarea din diferite unghiuri, aș spune că faptul că această atitudine este prezentă acum în rândul populației din Ungaria nu înseamnă că reprezintă o majoritate.

Apoi, a contat în mare măsură și faptul că agresiunea rusă a fost într-un anumit grad nereprezentată în media ungară. La început, media de stat a prezentat agresiunea folosind terminologia Kremlinului, vorbind cu experți și analiști prietenoși cu Rusia, care justificau agresiunea cu argumentele Rusiei dând vina pe Occident sau pe Ucraina pentru ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, există propagandă rusă distribuită pe canale de social media care au ajuns la anumite segmente din populație.

Aș putea spune că aceste lucruri au influențat atitudinea (n.r- mai favorabilă față de Rusia). Dar e important de subliniat că această atitudine nu este caracteristică majorității populației din Ungaria.

Dar în același timp majoritatea alegătorilor a votat pentru FIDESZ. Cum se explică acest lucru?

Războiul ca atare a fost un subiect major în campania electorală, dar nu a fost singurul. Oamenii nu au votat doar în funcție de ce gândesc față de agresiunea Rusiei.

Viktor Orban a supărat mulți lideri din UE, în special din Estul Europei, din cauza reacției sale blânde față de invazia Rusiei în Ucraina și din cauza legăturilor prietenoase cu Putin. Care este jocul lui Orban aici? Ce vrea să obțină?

În opinia mea cred că Guvernul Orban nici măcar nu s-a așteptat ca Rusia să atace Ucraina. Nu a văzut Rusia ca pe o amenințare la adresa securității europene și a creat legături strategice cu Kremlinul.

Guvernul Orban se găsește acum într-o situație sensibilă: vrea să mențină relații apropiate cu Rusia, dar în același timp nu poate intra în conflict direct cu partenerii occidentali. Ce vedem că vrea să facă Orban, de o lună și jumătate, este în esență de a menține un echilibru între aliații vestici și Rusia: să asigure un minim suport pentru partenerii Occidentali, UE, NATO, să se asigure că nu e complet izolat acolo, dar în același timp vrea să evite să strice relațiile ruso-ungare. Jocul pe care-l joacă este unul în esență de echilibru.

Problema aici este că într-o astfel de situație acest comportament subminează încrederea în Ungaria printre partenerii vestici, iar în același timp susținerea sancțiunilor nu ajută nici relația cu Kremlinul. Am văzut astfel că Kremlinul a pus Ungaria pe lista țărilor neprietenoase. Acest act de echilibru slăbește legăturile Guvernului Orban în ambele direcții.

În contextul războiului, cât de importante sunt în Ungaria revendicările teritoriale la adresa Ucrainei? Sunt importante pentru maghiari genul ăsta de revendicări? (n.r.- un politician FIDESZ declara zilele trecute că Ungaria ar trebui să fie pregătită să primească pe cale pașnică Transcarpatia, regiune din Ucraina cu o populație maghiară semnificativă)

Aș vrea să subliniez totuși că Guvernul Ungariei nu are revendicări teritoriale asupra Ucrainei. Nu cred că guvernul ungar are politicieni iredentiști.

Dar în ceea ce privește poporul maghiar?

Nu cred că există un suport larg pentru acest lucru. Categoric, nu. Sunt extremiști care au astfel de sentimente, dar acești extremiști nu influențează actorii importanți în această privință.

„Percepția față de amenințarea Rusiei este mai scăzută în cazul ungurilor decât al celorlalte popoare din Europa Centrală și de Est”

Putem spune că ungurii nu se tem de Rusia în aceeași măsură ca restul țărilor din estul Europei?

Am avut recent un sondaj de opinie condus de European Council on Foreign Relations (ECFR) desfășurat între sfârșitul lunii ianuarie și februarie, înainte deci de izbucnirea războiului. Din sondaj a reieșit că, spre deosebire de restul țărilor din Estul Europei, percepția față de amenințarea Rusiei este mai scăzută în cazul ungurilor.

Respondenții au fost rugați să spună ce actori internaționali și ce probleme le consideră amenințări pentru țara lor. Să spună care amenințare este pe locul 1 și care este pe locul 2. 7 procente din unguri au clasat Rusia pe primul loc la categoria „amenințări”, iar alte 7 procente au pus Rusia pe locul 2. Sunt procente categoric mult mai scăzute decât în restul țărilor din Europa Centrală și de Est.

De asemenea, se poate vedea o diferență între suporterii FIDESZ și cei ai opoziției. Suporterii FIDESZ văd Rusia mult mai puțin ca pe o amenințare, decât suporterii opoziției care o consideră mai frecvent ca pe o amenințare. Este o mare diviziune între cele două tabere politice.

Mulți analiști au remarcat această răcire a relațiilor dintre PiS, partidul de guvernământ din Polonia, și FIDESZ, datorită atitudinii lui Orban față de Putin. Ce părere ai despre costurile acestei despărțiri? Costuri politice și internaționale.

Cred că acum putem vorbi despre o răcire a relațiilor, dar nu încă despre o despărțire. Cred că o despărțire ar fi foarte costisitoare pentru Orban din punct de vedere politic, pentru că FIDESZ și PiS se garantează/ sprijină reciproc în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele legate de „rule of law” în fața Comisiei Europene. Deci o ruptură ar fi costisitoare.

Dar dacă ruptura s-ar produce cred că e mai probabil să se întâmple doar în ceea ce privește subiectul Rusia și nu referitor la altceva. Pentru ca lucrurile să ajungă atât de departe cred că Guvernul ungar ar trebui să treacă o linie roșie în relația cu guvernul polonez. Va fi foarte costisitor. Cred că în situația actuală guvernul ungar trebuie să fie foarte atent să nu meargă prea departe împotriva intereselor PiS să nu facă prea multe concesii Rusiei, pentru că chiar are nevoie de acest parteneriat cu PiS în interiorul UE.

Mulți se întreabă cât timp va mai rămâne Ungaria în Uniunea Europeană? Nu e doar despre Putin e și relația cu China și conflictul cu Bruxelles. Vezi Ungaria în interiorul sau în afara UE în următorii 10-20 de ani?

Este chiar foarte greu să mergem atât de departe. În primul rând nu cred că Guvernul Orban vrea să scoată Ungaria din UE. Are nevoie de UE, de fondurile de la Uniunea Europeană. În al doilea rând este vorba de sprijinul popular pentru ca Ungaria să fie membră în UE, atât în rândul votanților opoziției, cât și ai FIDESZ.

Chiar și votanții FIDESZ gândesc că este în beneficiul lor ca Ungaria să fie membră a UE. Ei își doresc o altfel de Uniune, una care să respecte mai mult statele naționale și guvernele naționale, în timp ce opoziția vede funcționarea lucrurilor într-un mod mai colaborativ. Dar cred că nu este nicio intenție în acest moment să se scoată Ungaria în afara UE, în ciuda conflictului.

Care este în opinia ta principalul motiv pentru care FIDESZ este atât de popular în Ungaria? Acest partid conduce țara de 12 ani.

Este o problemă complicată. Sunt diferite grade de susținere din partea populației, apoi s-a creat un context astfel încât narativele FIDESZ să ajungă la cea mai mare parte din populație. Aceste narative influențează modul în care ungurii văd lumea, politica și percep cum este condusă țara lor. În topul motivelor pentru care există această susținere se află faptul că FIDESZ domină media.

Crezi că majoritatea populației nu înțelege că media din Ungaria nu este chiar atât de independentă? Nu știe această realitate?

Este greu de spus având în vedere peisajul media și cum este structurată presa, dar în același timp dacă ne uităm la presa publică, cea care ajunge la populația în special din mediul rural, aceasta este complet dominată politic și influențată de partidul de guvernare. Apoi mai sunt instituțiile media deținute de oameni de afaceri din cercul apropiat al FIDESZ.

Sunt 400 de media, incluzând ziare locale, presă care se distribuie gratis, care ajunge la cea mai mare parte din populație. Există presă conectată, deci nu afiliată, dar care este conectată la cercul din jurul guvernării, care în această campanie au pus la dispoziție resurse semnificative pentru a distribui mesajele guvernului. Dacă acest public este conștient de faptul că presa e liberă sau nu mi-e greu să spun.

În România avem o minoritate maghiară, în Transilvania, și probabil știi că cei mai mulți dintre aceștia votează cu FIDESZ. De ce crezi că minoritățile maghiare din țările din jurul Ungariei votează cu FIDESZ?

Cred că este datorită faptului că FIDESZ a preluat monopolul pe problemele minorității maghiare din străinătate. FIDESZ a modelat discursul despre minoritățile maghiare și în ultimii 12 ani și și-a creat strânse legături cu organizațiile locale. Au susținut grupuri, școli, finanțate din programe de stat. Cred că acest lucru joacă un rol important.

În al doilea rând acești maghiari care votează în alegeri au primit cetățenie din partea acestui guvern. Ceea ce, de asemenea, crează un soi de loialitate față de partidul de guvernământ.

În concluzie, poți să-mi spui, pe scurt, ce vor maghiarii pentru țara lor în următorii ani?

Cred că societatea maghiară în acest moment este foarte polarizată și nu pot să-ți dau un răspuns general la întrebare. Cred că există mai multe preferințe în societate.

Suporterii opoziției vor în mod evident o schimbare, vor ca Ungaria să se întoarcă pe drumul spre democrație, conform cu apartenența la Europa, în timp ce votanții guvernului FIDESZ au o motivație diferită. Unele grupuri au beneficiat economic, alții văd că guvernul oferă stabilitate, ori nu văd alte formațiuni ca pe alternative. Cred că este un mix de motivații și e greu de spus ce vrea fiecare.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *