Cea mai bună rețetă de fasole prăjită de post
Ingrediente
3 conserve de fasole boabe
3 cepe
Un morcov
Un păstârnac
O bucată mică de ţelină
500 ml de suc de roşii
3 frunze de dafin
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
Sare şi piper, după gust
O legătură de mărar tocat mărunt
Mod de preparare
Se curăţă morcovul, păstârnacul şi ţelina şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se pune pe foc o tigaie înaltă cu fundul gros, se adaugă 2 linguri de ulei şi se pune ceapa la călit, împreună cu un praf de sare.
Se lasă pe foc până devine sticloasă, apoi se pune peste ea răzătura de morcov, păstârnac şi ţelină. Se amestecă bine şi se mai lasă pe foc până se înmoaie legumele. Se stinge totul cu suc de roşii şi o cană cu apă caldă. Acum se adaugă în tigaie şi frunzele de dafin.
Dacă îţi place să mănânci picant, poţi adăuga şi puţină pudră de chili sau sos iute. Se lasă la fiert până se leagă sosul. Dacă nu îţi plac bucăţile de legume, le poţi da prin blender până obţii un sos gros. Dacă, în schimb, nu te deranjează, aruncă în tigaie fasolea boabe limpezită cu apă şi scursă bine.
Amestecă bine şi lasă pe foc mediu aproximativ 10 minute. Fasolea nu trebuie fiartă, ci doar încălzită puţin în sosul de legume. La final, pune sare şi piper cât consideri că mai e nevoie, continuă să amesteci ca să nu se prindă fasolea de fundul tigăii şi stinge focul. Nu-ţi mai rămâne decât să pui mărarul tocat şi să amesteci uşor.
Lasă câteva minute să se întrepătrundă aromele, apoi pune-ţi o porţie generoasă de fasole bună ca la mama acasă, însoţită de nelipsiţii castraveciori muraţi.