Externe

Probleme mari pentru Vladimir Putin: cecenii se revoltă și vor să lupte din nou împotriva Kremlinului

Președintele rus Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu un alt front de război, de data aceasta pe propriul său teren, în timp ce un batalion cecen pregătește oa doua ofensivă împotriva Moscovei, a declarat un purtător de cuvânt al forței de luptă de voluntari din Ucraina.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie, forțele cecene voluntare s-au alăturat luptei în sprijinul Kievului. 

Cunoaștem pozițiile inamicului, unde sunt bazele militare rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Batalionului Șeih Mansur, Islam Belokiev, într-un mesaj video. Acesta a anunțat un plan de a lupta din nou pentru independența Cecenă. „Am împărțit Republica Cecenă Icheriya în trei fronturi și 16 sectoare”.

Rezistența cecenă la stăpânirea rusă datează de secole și cererile pentru independență au început cu mai bine de 30 de ani în urmă, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

O autonomie largă a fost acordată în baza unui tratat de pace semnat de președintele rus de atunci Boris Elțin, după ce un război brutal a devastat republica în perioada 1994-1996.

Cu toate acestea, disprețul față de Putin și un deceniu de război au izbucnit după ce acesta a anulat tratatul și a lansat o campanie militară mortală în 1999, după ce a fost numit prim-ministru de către președintele de atunci Boris Elțin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *