Economie

CEE se arată îngrijorată de faptul că Moldova încalcă din nou independența ANRE

Un comunicat de presă plasat pe pagina oficială a CEE constată că hotărîrea Legislativului a venit după ce ANRE a aprobat majorarea tarifelor de distribuție și furnizare pentru consumatorii finali. Angajamentul Republicii Moldova de ”a reforma sectorul energetic și respecta principiile de bază ale Tratatului Comunității Energetice, este sub semnul întrebării”.

Acțiunile Parlamentului vin să discrediteze o instituție ale cărei competențe și independență sînt de o importanță majoră pentru corectitudine, transparență și eficiență în sectorul gazelor naturale și a energiei electrice din Republica Moldova, se menționează în comunicat. CEE notează că este a doua oară cînd este demisă conducerea autorității de reglementare din motive pur politice, după eliberarea din funcție a directorului Victor Parlicov, în iulie 2013.

Joi, cu votul a 50 de deputați din cei 63 prezenți în sală a fost anulată hotărîrea din 2013 prin care au fost desemnați directorii ANRE.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că tot ceea ce înseamnă activitatea regulatorului ANRE şi piaţa energetică, în general, trebuie să treacă printr-o revizuire completă şi printr-o reformare. Însă anularea numirii din 2013, în opinia speakerului, ”este un act juridic ilegal şi efectele ar putea să fie foarte complicate, deoarece odată cu aceasta se presupune că toate actele luate de ei, toate deciziile luate de aceşti oameni, de acești patru directori, ar trebui să fie anulate”.

Astăzi decizia Parlamentului de abrogare a actului de numire în funcție a conducerii ANRE a fost contestată la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost semnată de deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Ștefan Creangă.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *