Cele mai așteptate evenimente din 2017
Afișarea rezultatelor finale ale recensământului din 2014
Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului 2017 este afișarea rezultatelor finale ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din 2014. Activitatea este preconizată pentru luna martie a anului curent, atunci când Biroul Național de Statistică din R. Moldova, în conformitate cu prevederile legale, intenționează să prezinte public rezultatele finale ale recensământului. Astfel, după o așteptare de mai bine de doi ani, vom putea opera cu date concrete, care corespund realităților sociale și economice din R. Moldova, iar problemele cu care se confruntă societatea poate vor căpăta în sfârșit un substrat factologic greu de camuflat.
Se va face lumină în cazul Furtului Miliardului?
Deși se preconiza ca investigarea Kroll 2 în cazul fraudelor bancare să fie finalizată la sfârșitul anului trecut, aceasta a fost amânată pentru mijlocul anului 2017. Explicația este simplă. Compania specializată pe investigarea fraudelor bancare a semnat contractul în luna octombrie 2015, pe o perioadă de la 12 la 18 luni. Timp în care Kroll investighează amănunțit jaful secolului produs în sistemul bancar din R. Moldova în anul 2013, ca să poată veni cu o evaluare finală. Raportul Kroll 2 ar trebui să prevadă atât cercul de persoane implicate, cât și schemele și localizarea activelor, care încă mai pot fi recuperate. Astfel, în 2017 sperăm că se va face lumină în cazul furtului miliardului, făptașii își vor primi pedeapsa, iar o parte din problemele economice din țară vor putea fi soluționate.
Ce va întreprinde opoziția în anul 2017?
După ce la alegerile prezidențiale din 2016, candidatul unic a pierdut în fața candidatului socialist șefia statului, opoziția parcă s-ar fi retras de pe scena politică din R. Moldova. Mai mult de atât, figurile centrale ale acesteia se limitează doar la anumite expuneri pe rețelele de socializare, în timp ce oamenii așteaptă fapte concrete. Dacă vor reuși liderii opoziției să se mențină în topul politicienilor de încredere și prin ce activități vor câștiga alegătorii în anul dinaintea furtunii electorale din 2018, rămâne de văzut. Cert este că anul 2017 va fi unul decisiv, care va determina vectorul politic al țării, însă doar prin activitatea în mediul online forțele europene nu au sorți de izbândă. Viața clocotește în satele și orașele R. Moldova, nu pe rețelele de socializare. Cu atât mai mult că 2017 va fi anul contrastelor și al bătăliilor politice. Și cel mai probabil, ca și în orice an preelectoral vom avea „dezvăluiri șocante” și răsturnări de situație. Fiți pregătiți!
Soarta Partidului Liberal
Rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016, conform căruia candidatul liberal a fost susținut doar de 1,8 la sută din numărul total de alegători, arată că Partidul Liberal se află într-o cădere liberă în hăul politicii moldovenești. Evenimentele din ultima perioadă nu au făcut decât să confirme această ipoteză. PL-ul și-a semnat „sentința la moarte” atunci când a decis să solicite demisia propriului ministru. Eveniment urmat de retragerea ex-ministrului Apărării, Anatol Șalaru din Partidul Liberal pe care l-a fondat acum 24 de ani.
Va reuși oare PL-ul în anul 2017 să reînvie din propria cenușă, să se restructureze și să recâștige încrederea electoratului proromân sau poate se va transforma într-un cadavru politic? În timp ce, pe scena politică din Moldova va fi constituit un nou partid unionist despre care fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a discutat la începutul anului curent cu ex-preşedintele României Traian Băsescu
Va interzice Igor Dodon unionismul în 2017?
Igor Dodon a declarat în repetate rânduri în perioada campaniei electorale că atunci când va deveni șef al statului, va lupta cu unionismul și va reintroduce în programul școlar Istoria Moldovei. Suntem curioși să vedem dacă interzicerea unionismului se va rezuma doar la retragerea cetățeniei ex-președintelui României Traian Băsescu, sau poate vor fi „lichidați” și unioniștii. Oameni care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și pe care prin virtutea funcției pe care o deține, președintele țării ar trebui să-i reprezinte, nu să lupte împotriva lor. Or, dacă în programul școlar se va reintroduce Istoria Moldovei, cum va explica președintele finanțele irosite în zădar pentru retipărirea unor manuale bazate din start pe un fals istoric, în timp ce cadrele didactice protestează pentru că au niște salarii care nu le acoperă nici măcar coșul de consum.
Cum vor fi relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă
Nu e un secret pentru nimeni că președintele R. Moldova susține vectorul prorus, cum va influența însă această poziție relațiile dintre cele două state? Se vor rezuma relațiile moldo-ruse doar la vizite oficiale și flori sau vor exista și fapte concrete. Producătorii autohtoni vor putea reveni cu produse pe piaţă din Federaţia Rusă, se va ieftini gazul, emigranții moldoveni vor putea munci legal pe teritoriul Rusiei, vor evolua sau vor involua relațiile cu Transnistria? Sau toate aceste prerogative vor rămâne la nivel de promisiuni electorale, iar scopul principal rămâne a fi reprezentarea intereselor Rusiei și îndepărtarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană? Sperăm ca în anul 2017 vom primi răspunsuri la aceste întrebări.
Ce se va întâmpla cu mass-media în 2017?
Ne-am obișnuit deja cu un magnat care a acaparat aproape jumătate din instituțiile media din Republica Moldova. Medii care deseori retransmit produse jurnalistice de proveniență rusă și astfel participă implicit la dezinformarea populației. Mai nou, la finele anului 2015, compania „Exclusiv Media” SRL, al cărui fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiţă, a obţinut dreptul de a retransmite postul de televiziune rusesc NTV, sub denumirea NTV Moldova, iar în ultima sa ședință din 2016, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a oferit aceleiași companii dreptul de a lansa un nou canal tv – Exclusiv TV. În acest ritm, presa liberă din R. Moldova are toate șansele să devină istorie, iar publicul să devină jertfa propagandei rusești.