Culinar.md

Cele mai bune reţete de pate vegetal de casă: delicioase, sănătoase, cu puţine calorii!

Pe lângă conţinutul infim de legume deshidratate şi soia, cea care înlocuieşte proteina animală, găseşti o listă interminabilă de E-uri, de la E412 (guma de guar, folosită ca agent de îngroşare) până la E621 (celebrul glutamat monosodic, despre ale cărui efecte nocive am scris aici).

Dacă stai şi numeri ingredientele, constaţi că ajungi cu uşurinţă în jurul cifrei 20. Ţi se pare mult? Aşa şi este!

În mod normal, un pate vegetal nu ar trebui să conţină mai mult de 10 ingrediente, asta punând la socoteală şi condimentele, printre care sarea, piperul, pătrunjelul etc.

Pentru că curând intrăm în Postul Paştelui, îţi propunem să renunţi la produsele din comerţ şi să încerci să faci acasă măcar una din următoarele reţete de pate vegetal. Sunt cu mult mai sănătoase, au ingrediente pe care le poţi controla şi, mai mult decât atât, gustul lor este mult mai bun, spre deosebire de pasta sărată şi fără pic de aromă pe care o găseşti în conservele de pe rafturile supermarketurilor.

Pate vegetal din linte şi cartofi dulci

Ingrediente:

1 lingură de ulei de măsline şi încă vreo 2 pentru asezonat
O jumătate de ceapă tocată mărunt
1 lingură de paprika, pentru gust
1 cartof dulce, descojit şi tăiat cuburi
140 grame de linte roşie
3 fire de cimbru proaspăt (fără tulpină, doar frunzele, tocate mărunt)
500 ml de supă stock de legume1 lingură de oţet din vin roşu
Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Încălzeşte o lingură de ulei de măsline într-o tigaie, adaugă ceapa tocată fin şi las-o pe foc până se înmoaie şi capătă o nuanţă aurie. Adaugă lingura de paprika, amestecă şi mai lasă 2 minute pe foc.
Adaugă cartofii dulci tăiaţi cuburi, lintea, cimbrul şi supa de legume.
Adu la fierbere amestecul şi mai lasă pe foc 20 de minute sau până cartofii şi lintea sunt fierte.
Adaugă oţetul din vin roşu, sare şi piper, după gust, apoi amestecă bine şi lasă pe foc până obţii textura dorită.
Lasă la răcit pentru o oră, apoi adaugă 2 linguri de ulei de măsline, încă o linguriţă de paprika şi câeva firişoare de cimbru proaspăt.
Serveşte pateul pe felii de pitta, crackerşi sau pe jumătăţi de ardei gras.

Pate vegetal cu ciuperci şi caju

Ingrediente:

250 grame de ciuperci brune feliate
50 grame de caju
O ceapă
2 linguri de ulei de cocos
1 jumătate de legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Pune cajuul în cuptorul preîncălzit, într-o tavă acoperită cu foaie de copt, timp de 10 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.
Toacă mărunt ceapa.
Pune uleiul de cocos la încălzit într-o tigaie şi adaugă ceapa. Las-o pe foc până devine translucidă.
Adaugă ciupercile feliate, amestecă şi lasă-le pe foc până se rumenesc frumos pe ambele părţi (nu le aglomera în tigaie, altfel se vor fierbe în propriul suc).
Scoate nucile caju coapte şi pune-le într-un blender. Mixează până se macină uniform şi mărunt.
Adaugă restul ingredientelor: amestecul de ceapă cu ciuperci, pătrunjelul tocat, sare şi piper, după gust, apoi amestecă până obţii o pastă cremoasă şi fină.

Pate vegetal cu nuci şi rozmarin

Ingrediente:

2 căni de nuci, lăsate la hidratat în apă timp de 1-2 ore
2 linguri de ulei de măsline presat la rece
1 lingură de pudră de drojdie nutritivă
2 linguri de suc de lămâie sau de oţet din cidru de mere
2 linguriţe de rozmarin proaspăt
O jumătate de legătură de pătrunjel, sau după gust
2 linguriţe de cimbru proaspăt
Un praf de sare de mare, sau după gust
1 lingură de sos de soia
2-4 linguri de apă sau supă stock de legume

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele în blender.
Se procesează la viteză mare până se obţine o pastă consistentă.
Poţi să mai adaugi puţină apă sau supă de legume dacă ţi se pare că pasta este prea groasă.
Lasă să se „odihnească” 20 de minute, pentru ca gusturile să se întrepătrundă.

Pate vegetal cu măsline şi capere

Ingrediente:

150 grame măsline negre fără sâmburi
2 linguri de capere
2 linguri de tahini (pastă de susan)
2 linguri de zeamă de lămâie
1 lingură de cimbru uscat
1 căţel de usturoi
O jumătate de ardei gras

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un blender.
Mixează până obţii o pastă omogenă, fină şi cremoasă.
Pate vegetal cu năut şi usturoi

Ingrediente:

3 căţei de usturoi copt
60 grame de nuci
120 grame năut prefiert
1 lingură de zeamă de lămâie
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Sare şi piper negru, după gust

Mod de preparare:

Pune usturoiul copt şi nucile în blender şi mixează.
Adaugă în blender năutul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline, apoi mixează din nou până obţii o pastă cremoasă.
Asezonează cu sare şi piper.

Pate vegetal cu avocado, fasole şi tahini

Ingrediente:

250 grame fasole roşie prefiartă
3 avocado
4 linguri de tahini
Zeama de la o lămâie
1 lingură de ulei de măsline
Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Clăteşte boabele de fasole prefiartă în apă rece şi scurge-le bine.
Într-un bol mare, pasează bine fasolea cu o furculiţă.
Scoate pulpa de avocado cu o lingură şi adaug-o în fasolea pasată. Amestecă bine, apoi adaugă 4 linguri de tahini, zeama de lămâie, sarea şi uleiul de măsline.
Amestecă bine până la omogenizare.
Poţi să sari peste aceste etape adăugând toate ingredientele într-un blender. Mixezi câteva secunde şi, gata, pateul vegetal aromat poate fi servit!

Pate vegetal cu ardei copt şi migdale

Ingrediente:

3 linguri de ulei de măsline
O mână de migdale crude
O ceapă
2 căţei de usturoi
150 grame de ciuperci feliate
Câteva frunze de kale
1 linguriţă de oregano
1 linguriţă de cimbru
Sare şi piper, după gust
2 linguri de vin alb
2 ardei copţi, fără pieliţă
Zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

Coace migdalele în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 5 minute sau până capătă o nuanţă brună.
Încălzeşte uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă ceapa tocată mărun şi ciupercile şi găteşte timp de 7-10 minute, până ciupercile sunt moi şi frumos rumenite.
Adaugă în tigaie usturoiul tăiat feliuţe, frunzele de kale tocate şi condimentele, apoi lasă pe foc 3 minute sau până frunzele de kale capătă o nuanţă de verde deschis şi încep să se înmoaie. Nu uita să amesteci bine în tot acest timp!
Adaugă în tigaie vinul alb şi deglasează „arsurile”. Nu vrei să iroseşti nimic!
Adaugă migdalele, amestecul din tigaie, ardeiul gras copt, sare şi piper, zeama de lămâie şi 3 linguri de ulei de măsline într-un blender. Mixează până obţii consistenţa dorită. Poţi să mai adaugi puţin ulei de măsline pentru ca pasta să fie fină şi cremoasă.

Pate vegetal cu cartof, ceapă caramelizată şi turmeric

Ingrediente:

2 cepe tocate mărunt
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriţă de turmeric
Un cartof alb curăţat de coajă, tăiat cuburi
Un cartof dulce curăţat de coajă, tăiat cuburi
1 căţel de usturoi
40 grame seminţe de dovleac
40 grame seminţe de floarea-soarelui
1 linguriţă de pudră de drojdie nutritivă
25 grame de mălai
Zeama de la o lămâie
1 linguriţă de muştar Dijon
Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade.
Unge o tavă de 10 x 25 cm cu puţin ulei de măsline şi acoper-o cu hârtie de copt.
Într-o tigaie, încinge uleiul, adaugă ceapa şi turmericul, sarea şi piperul şi lasă pe foc până se înmoaie ceapa. Amestecă tot timpul, să nu se ardă ceapa. Lasă apoi la răcit.
Pune cartofii cuburi într-un blender, adaugă amestecul de ceapă şi turmeric, apoi mixează până obţii o pastă cremoasă.
Întinde uniform pasta obţinută în tava de cuptor.
Coace timp de 45 de minute sau până capătă o crustă maronie.
Pune amestecul într-un vas, amestecă bine şi acoperă cu un capac.

Pate vegetal cu soia şi ciuperci

Ingrediente:

250 grame de ciuperci feliate
Câteva ciuperci porcini uscate
2 linguri de ulei de măsline
1 căţel de usturoi tocat mărunt
1 cană de boabe de soia fierte
1 lingură de zeamă de lămâie
1 linguriţă de sos de soia
Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Pune ciupercile porcini la hidratat, în apă, timp de 30 min-1 oră (nu arunca apa!), apoi toacă-le mărunt.
Încălzeşte ulei de măsline într-o tigaie, la foc mic, adaugă usturoiul tocat, lasă 1 minut pe foc, apoi adaugă ciupercile feliate, ciupercile porcini tocate şi sare. Lasă la foc mediu şi sotează până ciupercile se înmoaie bine.
Adaugă în tigaie apa în care ai lăsat la hidratat ciupercile şi lasă pe foc până se evaporă tot lichidul.
Pune într-un blender amestecul din tigaie, boabele de soia fierte, sosul de soia, zeama de lămâie şi 1 lingură de ulei de măsline şi mixează până obţii o pastă fină.

csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *