Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în zilele noastre
Celebra cârciumă unde petreceau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Iașiul este recunoscut pentru locurile sale pline de istorie și farmec pitoresc, pământ străbătut de-a lungul vremii de clasici ai literaturii românești, precum Mihai Eminescu sau Ion Creangă.
Cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu
În capitala Moldovei există câteva localuri celebre, frecventate de-a lungul anilor de scriitori celebri, membri ai Societății Junimea.
Unul dintre cele mai cunoscute este Bolta Rece, aflat pe strada Rece, cunoscută pentru numeroasele sale pivnițe. Prima mențiune documentată a acestui local datează din 17 ianuarie 1786, iar clădirea sa păstrează trăsături arhitecturale tradiționale moldovenești, inclusiv o prispă.
Bolta Rece a fost un punct de întâlnire pentru membrii Junimii, un loc unde, după petreceri fastuoase, aceștia se strângeau pentru discuții și povestiri interesante, savurând vinurile din pivnița localului. Astfel, localul a fost cunoscut multă vreme sub numele de “Universitatea vinurilor”.
Locul unde Creangă și Eminescu se întâlneau
Aici au avut loc întâlniri memorabile între Ion Creangă și Mihai Eminescu, cei doi mari scriitori discutând și împărtășind păreri într-o încăpere retrasă până în orele dimineții. O dovadă a acestui moment este o scrisoare trimisă de Eminescu către Veronica Micle, în care menționează legătura cu Creangă la Bolta Rece.
„Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaste că la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară”, scria Eminescu în scrisoare.
Hanul La Trei Sarmale nu mai există
Un alt local, Hanul Trei Sarmale, a fost unul dintre locurile preferate de marii scriitori care au trecut prin Iași. Aici, trecătorii erau serviți cu trei sarmale și vinuri din podgoriile din Iași. Hanul a fost frecventat de personalități ca Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Mihai Eminescu și alții, însă în ciuda istoriei sale bogate, acesta a fost demolat în aprilie 2022, după ce în 2020 se emisese un certificat pentru reabilitarea lui.
Da, Iașul are locuri îmbrăcate în amintiri minunate despre personalități marcante. O mențiune : Hanul 3 Sarmale a îmbrăcat o nouă haină, identică cu cea de odinioară. În scurt timp se va putea servi aici din bunătățile moldovenești. Putințica răbdare….
Nu a fost demolat Hanul “La trei sarmale”, a fost renovat capital și va fi reinaugurat la 1 martie. Ce minciuni promovați pe aici? Și cel mai important client fidel al acestui han era George Tooirceanu, cel care s-a și căsătorit cu o hangita de aici!
A fost renovat prin demolare si constructie a altei cladiri. Oricum hanul care exista era facut in anii 70 cu beton armat si caramida pe ruina hanului original din lemn si lut care se prabusise de mult timp.
Uăi dapîi cum ați putut scrii uăi așa o lejmajestate fațî di măria sa respublika pobedistî maldava: „În capitala Moldovei există câteva localuri celebre, frecventate de-a lungul anilor de scriitori celebri, membri ai Societății Junimea.”???
Uăi, când tăt pobedistu știi cî capitala îi la Chișînău, cum putețî sî scriiți cî capitala îi la Iași??? Di la sata(n)lin șî paporu rus tăți știm cî capitala îi la Chișînău șî o „mândreți” di pobedistan mai mari ca respublika pobedistî nu sî iexistî pi fața pământului. Vă poate confirma inclusiv pobedista șefă, madame Sandu. Despre ceilalți godaci gen varonin, parkon, șhoric, bolea, ceban, chicu etc nu are rost să-i deranjați cu asemenea întrebări „stupide”, e de la sine înțeles unde-i cel mai stașnic pobedistan șî unde-i capitala acestuia.
Am fost acolo si am baut acolo 🙂