RăzboiUcraina

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de ruși, deconectată de la rețeaua electrică în urma unui atac cu rachete rusesc

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de armata rusă, a fost deconectată de la reţeaua electrică ucraineană după un atac cu rachete rusesc, a anunţat joi, 9 martie, societatea de stat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat în care avertizează asupra riscului de a se produce un grav accident, relatează AFP şi Agerpres.

”Ultima linie de comunicare între centrala nucleară ocupată din Zaporojie şi reţeaua electrică ucraineană a fost întreruptă din cauza unui atac cu rachete” rusesc, indică Energoatom, precizând că au fost declanşate generatoarele diesel de urgenţă pentru a asigura alimentarea minimă a centralei.

”În prezent, centrala a fost trecută în modul +blackout+ pentru a şasea oară de la ocuparea sa (de forţele ruse), iar reactoarele V şi VI au intrat într-o stare de oprire la rece”, mai precizează operatorul, adăugând că au fost pornite 18 generatoare diesel pentru situaţii de urgenţă pentru a asigura o alimentare minimă a centralei cu energie electrică necesară funcţionării ei. ”Acestea au suficient combustibil pentru zece zile. Numărătoarea inversă a început”, afirmă Energatom.

”Dacă nu va fi posibilă reluarea alimentării externe cu energie electrică a centralei, s-ar putea produce un accident cu consecinţe radioactive pentru întreaga lume”, mai avertizează compania ucraineană.

Oficialii instalaţi de Moscova în partea controlată de Rusia a regiunii ucrainene Zaporojie au declarat că oprirea alimentării cu electricitate a centralei de către compania Energatom reprezintă ”o provocare”.

Menționăm că rușii au ocupat acest imens complex nuclear din sudul Ucrainei la 4 martie 2022, la nouă zile după declanşarea invaziei ruse.

Centrala, care producea înainte de război 20% din electricitatea ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale invaziei ruse, în pofida episoadelor de bombardamente, înainte de a fi oprită în luna septembrie.

De atunci, niciunul dintre cele şase reactoare de tipul VVER-1000 datând din perioada sovietică nu mai generează curent, dar instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitatea produsă de aceasta pentru propriile nevoi.

Anterior, operatorul nuclear ucrainean avertizase că oprirea centralei ar putea duce la o ”degradare graduală a tuturor sistemelor şi echipamentelor sale”.

De asemenea, Energoatom şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”riscul producerii unui incident nuclear” în cazul întreruperii conexiunii la ultima linie electrică care leagă centrala de sistemul energetic ucrainean.

Rusia a lansat la primele ore ale zilei de joi un val masiv de rachete asupra unor oraşe din Ucraina, ţintind instalaţii de infrastructură energetică şi alte obiective civile în primul atac de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, potrivit agenţiilor de presă internaţionale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *