Chișinău

Centrul de Tineret „Iuri Gagarin”, ruină națională cu proprietar anonim

Acesta, din obiectiv de importanță națională a ajuns una dintre cele mai mari ruine din țară. Acum acolo mai este funcțională doar o sală de sport, iar pe terenul aferent au fost recent reconstruite două corturi de tenis. Întrebați cine sunt proprietarii clădirii părăsite, angajații fug îngroziți. Nici reprezentanții de la Pretura Sectorului Botanica sau Primăria Chișinău nu știu cine a privatizat blocurile. Reporterii TIMPUL au reușit să ajungă în interiorul fostului centru, iar imaginile pe care le-am surprins sunt de-a dreptul cutremurătoare.


Centrul de Tineret „Iurii Gagarin” văzut prin satelit

Am ajuns pe strada Melestiu din capitală, după ce am intrat în parc, am găsit clădirea fostului Centru de Tineret „Iuri Gagarin”. Acesta stă ascuns de ochii lumii pentru că are un gard înalt, iar poarta de tablă este legată cu o sârmă groasă. Am fost nevoit să mă strecor pe sub poartă, iar priveliștea descoperită este de-a dreptul copleșitoare. Lungă de câțiva zeci de metri și foarte înaltă, clădirea centrului de tineret a ajuns, în prezent, o clădire-fantomă.

Locul unde s-a inventat prima lampă de economisire a energiei din URSS

Potrivit datelor din arhivă, Centrul de Tineret „Iuri Gagarin” a fost deschis oficial în anul 1972, pe strada Kercenskaia (acum – strada Melestiu). Centrul a fost construit pe banii câștigați de comsomoliștii care munceau sâmbăta. În perioada sovietică, în acest loc erau organizate diferite cursuri pentru tineri. Complexul includea o sală pentru concerte, un salon mare cu două niveluri, unde erau fântâni arteziene cu pești vii, decorativi, mai era o bibliotecă, sală de gimnastică, hotelul „Trandafir”, Restaurantul „Valea Trandafirilor” și altele.


Centrul de Tineret „Iurii Gagarin” în anul 1972

De-a lungul anilor, în clădirea centrului au fost organizate un șir de evenimente majore, printre care jocul distractiv TVC (clubul oamenilor veseli). Acolo activau și multe ateliere de lucru, iar în unul dintre ele a fost inventată prima lampă de economisire a energiei din URSS.

Oamenii care au prins acele vremuri povestesc că în Restaurantul „Valea Trandafirilor” se organizau balurile studențești, iar prețurile erau accesibile. Potrivit martorilor oculari, acolo puteai comanda o cină consistentă cu doar 2,5 ruble. La începutul anilor 90 însă, lucrurile s-au schimbat radical.

Cum a început dezastrul

Foștii angajați ai centrului, spun că distrugerea lui a început odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, când a încetat să existe și komsomolul. Odată cu noua putere, clădirea centrului a fost privatizată. Noul proprietar, care, potrivit unor zvonuri neconfirmate, ar fi făcut parte din lumea interlopă de atunci, a amenajat în clădire discoteca „MALS”. Câțiva ani la rând aceasta a găzduit concerte și prezentări de modă.

Discoteca a funcționat până pe la începutul anilor 2000, când această clădire a fost cumpărată de un nou proprietar.

Într-o sală a fostului centru a fost amenajat și un cort de tenis, care lucrează și până în prezent. Alte două terenuri de tenis activează în aer liber, proprietarii acestora arendează pământul, însă au refuzat să ne spună de la cine. Odată ce am ajuns în preajma corturilor, am întrebat femeia care deservește clienții, cui aparțin clădirile părăsite, dar și încăperile funcționale. Doamna, evident speriată, a spus că nu-l cunoaște și nici nu are un număr de contact. Tot înspăimântați evitau să răspundă și oamenii care locuiesc în preajmă.

Din centru de tineret, în adăpost pentru câini și oameni ai străzii

În interior se poate ajunge fără mari probleme pentru că geamurile și ușile au fost furate sau dărâmate, iar clădirea e bântuită de câinii vagabonzi și boschetari. Sala pentru concerte este plină de mizerie, scena practic nu mai există, iar scaunele probabil au fost demontate. Pereții erau negri, se pare, din cauza unui incendiu. Printre coridoarele strâmte și întunecate, undeva după un perete am găsit bustul lui Gagarin. Din hol poți ajunge lesne pe acoperiș, de unde toate clădirile abandonate se văd ca în palmă, dar și „jungla” din fosta curte a centrului, se vede la fel de bine.


Starea în care a ajuns fosta sală pentru concerte a centrului de tineret

În una dintre camere am găsit un pat și câteva scaune, iar pe jos erau aruncate cutii de țigări și sticle de bere. Peste tot scările se surpă încet, dar sigur, iar de pe pod cad bucăți mari de tencuială sau beton.


Una dintre încăperile centrului de tineret unde trăiesc oamenii străzii

Autoritățile știu că nu știu nimic

Anterior în presă au apărut informații conform cărora Centrul de Tineret „Iuri Gagarin” a aparţinut SA „Moldova-Tur”. În urma mai multor operaţiuni, centrul a fost transformat în societate pe acţiuni şi a fost separat de „Moldova-Tur”. Potrivit datelor guvernului, ca rezultat al tuturor operaţiunilor şi privatizărilor, statul deţine un pachet mic de acţiuni la SA „Centrul Naţional al Tineretului” – 5,33 la sută. În anul 2000, SA „Centrul Naţional al Tineretului” înstrăinează toate imobilele, vânzându-le mai multor firme particulare, care, la rândul lor, le dau în chirie până în anul 2020 firmei SRL „Articole betonate”. Terenul aferent obiectivului aparţine statului.


Holul centrului și zona unde a fost discoteca MALS

Contactat de TIMPUL, Alexei Ţurcan, angajat în cadrul Direcţiei Urbanism și Arhitectură a Primăriei Chişinău, a declarat că nu deține informații privitor la obiectivul părăsit de pe strada Melestiu. Un răspuns asemănător a oferit și Ion Diacon, secretar în cadrul Preturii Sectorului Botanica din capitală. Acesta susține că fostul centru de tineret s-a transformat într-o adevărată ruină în ultimii 20 de ani. „Teritorial noi suntem responsabili de acea zonă, dar construcțiile nu ne aparțin, ele sunt proprietate privată și noi nu putem face nimic”, a mai subliniat Diacon.


Curtea centrului

În prezent, Centrul de Tineret „Iuri Gagarin” este în stare critică. Despre planurile de recuperare a acestuia nu se cunoaște nimic.

Potrivit unor date neoficiale şi neverificate, fostul Centru „Iuri Gagarin” a fost dat deja unei firme de construcţii, se pare pentru ridicarea pe locul acestuia a unor case de locuit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *