Comentariu

Cererea PCRM de retragere a ambasadorului I. Reniţă este o greşeală tactică majoră

Reprezentantul guvernului sugera că legalizarea Mitropoliei Basarabiei ar genera distrugerea statului R. Moldova. Replica apărătorului Mitropoliei Basarabiei a fost foarte pertinentă: dacă R. Moldova se destramă recunoscând o biserică, atunci statul, de fapt, nici nu are cum să reziste, iar bazele sale sunt extrem de şubrede. Aşa şi cu declaraţia ambasadorului Reniţă. Dacă a te declara român şi vorbitor de limba română este un gest „antistatal”, atunci statul R. Moldova are probleme mari cu stabilitatea sa…

2. Dacă aşa ceva se consideră declaraţie antistatală, atunci vor trebui condamnaţi toţi acei care se declară „români” şi cei care se declară vorbitori de „limba română”. Aş observa că, inclusiv pentru cei care cred că există o diferenţă etnică între „români” şi „moldoveni”, tot nu este ilegal în R. Moldova să te declari „etnic român” (chiar şi la Recensământul din 2004 era perfect legal să te declari „român”). În ceea ce priveşte limba română, dacă îi condamnăm pe acei care o declară aşa, atunci trebuie condamnaţi şi autorii Declaraţiei de Independenţă şi toţi foştii preşedinţi ai R. Moldova care au recunoscut, cu diferite prilejuri, că în stânga Prutului se vorbeşte româna. Chiar şi Vladimir Voronin spunea, după evenimentele din 7 aprilie: „Vorbim aceeaşi limbă, chiar dacă o numim diferit. Şi asta nu ar trebui să fie un prilej de războaie politice”. De ce are nevoie acum PCRM de „războaie politice”?

3. Comuniştii au comis o enormă greşeală tactică. Ei cer condamnarea (retragerea) Ambasadorului pentru aşa-zise acţiuni antistatale, făcute prin declaraţiile sale, dar această retragere nu are cum să vină, deoarece nu există niciun argument pentru o asemenea sancţiune. Cum am arătat mai sus, nu e nimic ilegal în R. Moldova să te declari român sau vorbitor de română. Deci, dacă Iurie Reniţă nu va fi sancţionat – şi nu are cum să fie! -, prin acest eşec al comuniştilor va deveni şi mai evident că nu este nimic anormal sau că nu e periculos să te declari român şi vorbitor de română! Prin această cerere aberantă, comuniştii n-au făcut decât să dea apă la moara celor care pledează pentru glotonimul „limba română” şi pentru etnonimul „popor român”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *