Actualitate

Cernăuți | Secretarul de Stat al MAE român a cerut Ucrainei să recunoască că nu există o limbă „moldovenească”

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Dan Neculăescu, a făcut o vizită la Cernăuți, în Nordul Bucovinei, acolo unde a însoțit un transport de donaţii umanitare către Ucraina, în scopul susţinerii luptei împotriva pandemiei de COVID-19, cât şi pentru a continua discutiile privind agenda bilaterală. Din delegaţia României a mai făcut parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precizează un comunicat de presă.

Pe lângă ajutorul acordat de țara noastră în lupta împotriva Covid, un subiect important al vizitei l-a constituit soarta comunității românești din Ucraina.

Astfel, Dan Neculăescu s-a mai întâlnit cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina (foto), inclusiv în comun cu şeful delegaţiei ucrainene, ministrul adjunct al afacerilor externe Vasyl Bodnar, o rundă de consultări bilaterale ale delegaţiilor MAE român şi ucrainean şi discuţii cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.

Aecretarul de stat Dan Neculăescu a salutat recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de ministrul de externe ucrainean Kuleba ministrului de externe Aurescu cu ocazia vizitei la Bucureşti la 23 aprilie, şi a evidenţiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Totodată, a reiterat determinarea părţii române pentru punerea în aplicare a aspectelor convenite la discuţiile bilaterale la nivel înalt între miniştrii de externe şi cei doi Preşedinţi şi a subliniat necesitatea îndeplinirii condiţiilor pentru relansarea cât mai rapide a activităţii Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv prin nominalizarea co-preşedintelui părţii ucrainene.

Reamintim că Ucraina a inventat, de peste 20 de ani, o identitate și o limbă „moldovenească”, diferită de cea română, astfel încât comunitatea românească este divizată între „moldoveni” și „români”.

Unită, comunitatea românească ar fi a doua minoritate națională din Ucraina. Românii din Ucraina au ajuns cetățeni ai acestei țări ca urmare a pactului sovietico-nazist Ribbentrop-Molotov. După dizolvarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit teritoriile românești răpite de sovietici: Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *