Certificatul de autenticitate, obligatoriu pentru viitorii studenţi peste hotarele ţării
Dacă vă număraţi printre cei care visează să ajungă pe băncile celor mai prestigioase universităţi din străinătate, atunci aflaţi că, pentru a pregăti dosarul, mai întâi trebuie să faceţi o vizită pe la Serviciul de informare şi recunoaştere a calificărilor al Ministerului Educaţiei pentru a obţine certificatul de autenticitate a actelor de studii.
Astfel, absolvenții instituţiilor de învăţământ din Moldova, care pleacă peste hotarele ţării în scopuri academice sau profesionale, urmează să confirme autenticitatea actelor de studii la Ministerul Educaţiei. Confirmarea autenticităţii şi apostilarea actelor de studii se face în scopul prevenirii circulării unor acte false. Totuşi, înainte de a demara procedura de confirmare a autenticităţii şi traducere a actelor de studii, ar fi bine să vă informaţi ce acte trebuie autentificate, pentru că cerinţele faţă de actele de studii diferă de la stat la stat. „Prin certificatul pe care îl eliberăm confirmăm autenticitatea actului de studii şi specificăm valoarea academică şi profesională a acestui document de studiu, adică ce drepturi acordă acel act de studii titularului. Această procedură durează o lună şi este absolut gratuită”, a menţionat Ludmila Pavlov, şefa Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană.
Pentru aceasta absolvenţii învăţământului gimnazial, învăţământului mediu de cultură generală şi învăţământului liceal trebuie să depună la minister un dosar care să conţină următoarele acte: certificatul/diploma de studii, confirmarea de la instituţia de învăţământ în cauză, copiile tuturor actelor depuse şi buletinul de identitate.
„Atunci când completează cererea candidatul trebuie să indice ţara în care pleacă pentru că, în funcţie de ţară, există anumite reglementări specifice pentru autentificare. După procedura de autentificare, urmează apostilarea şi traducerea actelor în limba statului în cauză. Certificatul de autenticitate se eliberează în limba de stat”, a subliniat Ludmila Pavlov.
De asemenea, toţi cetăţenii care au realizat studiile peste hotare, la revenirea în ţară, trebuie să solicite recunoaşterea actelor de studii străine. Anual circa o mie de moldoveni solicită la Ministerul Educaţiei recunoaşterea diplomelor obţinute în străinătate.
Potrivit şefei Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană, anual se înregistrează circa 2500-3000 de cereri de confirmare a autenticităţii actelor de studii. Circa jumătate din solicitări sunt din partea persoanelor care pleacă peste hotare la muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!