ChatGPT: ce poate face extraordinarul chatbot de inteligență artificială?
Puneți o întrebare programului de inteligență artificială, așa cum au făcut-o milioane de oameni în ultimele săptămâni, iar acesta va face tot posibilul să vă răspundă.
De la lansarea sa în noiembrie anul trecut, ChatGPT a devenit un succes extraordinar. În esență, un chatbot îmbunătățit, programul de inteligență artificială poate da răspunsuri la cele mai mari și mai mici întrebări din viață și poate redacta eseuri pentru facultate, povești fictive, haikus și chiar scrisori de angajare. Pentru a face acest lucru, se bazează pe ceea ce a cules dintr-o cantitate impresionantă de text de pe internet, cu îndrumarea atentă a experților umani. Adresați o întrebare lui ChatGPT, așa cum au făcut milioane de oameni în ultimele săptămâni, iar ChatGPT va face tot posibilul să vă răspundă – cu excepția cazului în care știe că nu poate. Răspunsurile sunt scrise cu încredere și fluent, chiar dacă uneori sunt spectaculos de greșite.
Programul este cel mai recent creat de OpenAI, un laborator de cercetare din California, și se bazează pe o inteligență artificială anterioară, numită GPT-3. Cunoscută în domeniu sub numele de model de limbaj mare sau LLM, IA este alimentată cu sute de miliarde de cuvinte sub formă de cărți, conversații și articole de pe internet, din care construiește un model, bazat pe probabilități statistice, al cuvintelor și propozițiilor care tind să urmeze orice text care a precedat. Este un pic ca textul predictiv de pe un telefon mobil, dar la scară mare, ceea ce îi permite să producă răspunsuri întregi în loc de cuvinte unice.
Pasul semnificativ făcut de ChatGPT constă în pregătirea suplimentară pe care a primit-o. Modelul lingvistic inițial a fost pus la punct prin introducerea unui număr mare de întrebări și răspunsuri furnizate de formatori umani de inteligență artificială. Acestea au fost apoi încorporate în setul său de date. În continuare, programul a fost rugat să producă mai multe răspunsuri diferite la o mare varietate de întrebări, pe care experții umani le-au clasificat apoi de la cel mai bun la cel mai rău. Acest reglaj fin, ghidat de oameni, înseamnă că ChatGPT este adesea foarte impresionant în ceea ce privește identificarea informațiilor pe care le caută cu adevărat o întrebare, colectarea informațiilor corecte și formularea unui răspuns într-o manieră naturală.
Rezultatul, potrivit lui Elon Musk, este “înfricoșător de bun”, după cum vor confirma mulți dintre primii utilizatori, inclusiv studenți care îl consideră un salvator pentru temele întârziate. De asemenea, este mai greu de corupt decât chatbots-urile anterioare. Spre deosebire de roboții de chat mai vechi, ChatGPT a fost conceput pentru a refuza întrebările nepotrivite și pentru a evita să inventeze lucruri, dând răspunsuri pe teme pentru care nu a fost instruit. De exemplu, ChatGPT nu știe nimic despre lumea de după 2021, deoarece datele sale nu au fost actualizate de atunci. Are și alte limitări mai fundamentale. ChatGPT nu cunoaște adevărul, astfel încât, chiar și atunci când răspunsurile sunt fluente și plauzibile, nu există nicio garanție că sunt corecte.
Profesorul Michael Wooldridge, director de cercetare în domeniul inteligenței artificiale fundamentale la Institutul Alan Turing din Londra, spune: “Dacă scriu un mesaj text soției mele care începe cu: “Voi fi…”, ar putea sugera următoarele cuvinte “în bar” sau “târziu”, pentru că s-a uitat la toate mesajele pe care i le-am trimis soției mele și a învățat că acestea sunt cele mai probabile moduri în care voi completa propoziția. ChatGPT face exact același lucru la scară foarte mare.
“Acestea sunt primele sisteme de care mă pot entuziasma cu adevărat. Ar fi nevoie de 1.000 de vieți omenești pentru a citi cantitatea de text pe care a fost antrenat sistemul și, ascunsă în tot acest text, se află o cantitate imensă de cunoștințe despre lume.”
După cum notează OpenAI: “ChatGPT scrie uneori răspunsuri plauzibile, dar incorecte sau fără sens” și “va răspunde uneori la instrucțiuni dăunătoare sau va avea un comportament părtinitor”. De asemenea, poate da răspunsuri lungi, o problemă pe care dezvoltatorii săi o pun pe seama faptului că instructorii “preferă răspunsurile lungi care par mai cuprinzătoare”.
“Una dintre cele mai mari probleme cu ChatGPT este că se întoarce, foarte încrezător, cu falsuri”, spune Wooldridge. “Nu știe ce este adevărat sau fals. Nu știe despre lume. Nu ar trebui să aveți absolut deloc încredere în el. Trebuie să verificați ceea ce spune.
“Nu suntem nici pe departe aproape de visul hollywoodian al inteligenței artificiale. Nu poate lega o pereche de șireturi sau merge pe bicicletă. Dacă îi cereți o rețetă pentru o omletă, probabil că va face o treabă bună, dar asta nu înseamnă că știe ce este o omletă.” Este o lucrare în curs de desfășurare, dar, cu toate acestea, una transformatoare.