Politică

Chicu nu mai are mandat, pentru că nimeni nu l-a forțat pe Ion Chicu acum un an de zile să ceară din partea parlamentului mandat doar pe un an de zile, până la alegerea șefului statului

E nevoie de congres, e nevoie de analize, dar cert este un lucru – țara nu poate merge înainte cu acest parlament și, cel mai probabil, în primăvară problema alegerilor parlamentare anticipate va sta foarte-foarte ferm pe agenda clasei politice. Marea problemă e cum ajungem până în primăvară și cum dna Maia Sandu începe să-și realizeze promisiunile, în special cele legate de scoaterea țării din izolare și de convingerea partenerilor de dezvoltare să susțină Republica Moldova pentru a depăși criza. Problemele legate de dizolvarea parlamentului cred că sunt pe agendă, actualul guvern al lui Ion Chicu nu mai are mandat, pentru că nimeni nu l-a forțat pe Ion Chicu acum un an de zile să ceară din partea parlamentului mandat doar pe un an de zile, până la alegerea șefului statului. Iată, alegerea șefului statului a avut loc, deci, guvernul este fără mandat din partea parlamentului.”

Europa Liberă: Dânsul a și spus că are restanță doar bugetul, singurul lucru care îl leagă ca să-și onoreze angajamentele față de FMI.

Igor Boțan: „Da, este adevărat, dar parțial adevărat, pentru că articolul 103 din Constituție spune foarte clar că guvernul poate activa în baza unui mandat oferit de parlament, ținând cont de programul pe care îl votează parlamentul.”

Europa Liberă: Dar Chicu spune că programul era pentru patru ani, juridic ca și cum are acoperire.

Igor Boțan: „Programul nu era pentru patru ani, pentru că chiar în preambul e scris foarte clar că guvernul are un orizont temporar de doar un an de zile, până la alegerile prezidențiale. În orice caz, cred că deputații din parlament care-și doresc dizolvarea parlamentului și demisia guvernului se pot adresa la Curtea Constituțională, instituția care poate rezolva această problemă și cred că pentru asta nu e nevoie de foarte mult timp.”

sursa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *