Externe

Chimiștii planifică să detecteze bombele teroriștilor înainte de explozie

Explozibilul numit triperoxid de triacetonă (TATP) este produs prin combinarea unor substanțe chimice care pot fi găsite în farmacii și magazine de electrocasnice. Câteva grupuri de cercetare se ocupă cu dezvoltarea unor senzori ce vor detecta explozibilul.

„Oricine poate coace o tartă cu dovleac (urmărind o rețetă) este în stare să creeze și TATP”, afirmă doctorul Kenneth Suslick, profesor de chimie în cadrul Universității de Illinois.

Pentru a detecta bomba, chimiștii exploatează o caracteristică a TATP cunoscută drept presiunea vaporilor. Această proprietate se referă la capacitatea unui component de a transforma rapid din stare solidă în cea gazoasă.

Deoarece TATP este caracterizat de o presiune ridicată a vaporilor, el se transformă rapid în gaz. Astfel, conform teoriei, un terorist purtând o vestă cu TATP trebuie să emită suficiente particule de gaze pentru a porni alarma unui senzor.

Grupul doctorului Suslick a dezvoltat un scanner în acest sens. Când vaporii TATP ajung la senzor, ei întâlnesc un acid solid catalizator. Acidul separă TATP-ul în cele două componente primare: acetona și peroxidul de hidrogen. Peroxidul de hidrogen, un agent instabil de oxidare, reacționează cu moleculele de vopsea din senzor și îi schimbă culoarea.

Echipa doctorului Suslick a creat o versiune modernizată a senzorului ce detectează peste 12 tipuri de explozibil.

Savanții susțin această cercetare științifică. Deși inclusiv câinii pot fi învățați să identifice TATP, senzorii chimici sunt mult mai siguri. „Există două probleme în cazul câinilor. În primul rând, ei încearcă să-și satisfacă stăpânii, iar asta înseamnă că vor da un răspuns pozitiv dacă devin plictisiți sau au nevoie de atenție”, consideră doctorul Suslick, „ iar în al doilea rând, atenția lor nu e tot timpul focusată. Problema e că noi nu știm când ei se gândesc la pisica din vecinătate sau la dobermanul ce tocmai a traversat strada”, încheie doctorul.

timpul.md, traducere de pe bbc.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *