ActualitateExterne

China critică sancțiunile SUA aplicate proiectului rus Arctic LNG-2 pentru producția de GNL

Implicarea Chinei în proiectul rusesc de gaze naturale lichefiate Arctic LNG-2 nu ar trebui să fie ţinta vreunei intervenţii sau restricţii terţe, a declarat marţi Ministerul chinez de Externe, cu referire la sancţiunile americane aplicate din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Statele Unite au impus sancţiuni asupra Artic LNG-2 în noiembrie, ca parte a unui pachet de noi măsuri radicale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, potrivit news.ro.

Actionarul de control rus Novatek a declarat forţă majoră din cauza sancţiunilor americane, potrivit unor surse.

Publicaţia rusă Kommersant a raportat luni că grupurile petroliere de stat chineze CNOOC Ltd şi China National Petroleum Corp (CNPC), ambele părţi interesate, au declarat de asemenea forţă majoră în proiect.

Cooperarea economică dintre China şi Rusia a fost în interesul reciproc al ambelor ţări şi ”nu ar trebui să fie interferată sau restricţionată de niciun terţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferinţă de presă regulată de marţi.

 

”China s-a opus întotdeauna sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei cu braţ lung, fără să se bazeze pe dreptul internaţional”, a adăugat ea.

Proiectul Arctic LNG-2 trebuia să înceapă producţia la începutul anului 2024.

Novatek deţine un pachet de 60% din acţiuni la proiect, în timp ce CNOOC şi CNPC deţin fiecare un pachet de 10%, la fel ca TotalEnergies din Franţa şi un consorţiu al companiei japoneze Mitsui & Co şi JOGMEC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *