ActualitateExterne

China își va intensifica activitățile în apropierea unor insule pe care le revendică

Paza de coastă chineză a elaborat un plan pentru a trimite zilnic nave în patrulare în 2024 în apropierea unor insule din Marea Chinei de Est care sunt revendicate deopotrivă de Beijing și Tokyo.

Președintele chinez Xi Jinping a dat instrucțiuni gărzii de coastă să își consolideze activitățile pentru a-și afirma suveranitatea asupra insulelor din estul Chinei, care sunt controlate de Tokyo, dar care sunt revendicate și de Beijing, a relatat sâmbătă agenția japoneză de presă Kyodo, citată de Reuters.

Ca răspuns la acest ordin, paza de coastă a elaborat un plan pentru a trimite nave în patrulare zilnic în cursul anului 2024 în apropierea insulelor, numite Senkaku în Japonia și Diaoyu în China.

Navele gărzii de coastă vor fi, de asemenea, însărcinate cu efectuarea de inspecții la fața locului ale navelor de pescuit japoneze, dacă va fi necesar, a arătat Kyodo, citând surse anonime.

Legăturile Japoniei cu China au fost mult timp afectate de disputa teritorială asupra grupului de insule mici și nelocuite.

Prim-ministrul Fumio Kishida a reiterat îngrijorările serioase ale Japoniei în această chestiune atunci când a purtat discuții cu Xi în Statele Unite în noiembrie, a declarat guvernul japonez la acea vreme.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

 1. Modelul Putin copiat de Xi. Acesti monstrii nici nu stiu cate nenorociri si chinuri vor aduce omenirii.

 2. M-am uitat si eu pe harta. Am cosntatatat ca aceste insule sunt mai aproape de China decat de Japonia. Insulele fac parte din arhipelagul in care mult mai la nord se afla Fukuoka, iar la 170Km Taiwan. Insulelel sunt nelocuite. Importanta lor consta in faptul daca ar exista petrol dedesubt (ceea ce ma indoiesc, pt ca se gasesc pe cercul de foc al Pacificului si este o zona de subductie) si drept de pescuit exclusiv in zona. Avand in vedere de cum au actionat japonezii in trecut, adica doar in forta, nu condamn China acum pt ca procedeaza la fel cum au facut japonezii. Pacificul are loc suficient de pescuit pt ambele tari. Insulelel nu sunt decat niste stanci, cu conditii neprielnice pt a ridica constructii pe ele. Nu merita o batalie pt ele.

 3. Mamaie, daca doua tari reactioneaza violent intr-un conflict teritorial, ce ceezi ca se intampla ?
  1. Se tatoneaza ca sa vada reactia, in cazul asta China are initiativa.
  2. Obiectivul final este suprematia uneia asupra celeilalte. Deci China vrea sa razbune ocuparea Manciurei si tragediile din ultimul razboi mondial..Concluzia mi se pare clara: Xi Jinping urmareste un conflict militar cu o putere mondiala pentru a-si afirma suprematia militara.
  NB Ma amuza afirmatii ca “e mai aproape de..”. Oai asa si Insula Serpilor e mai aproape de Romania decat de Ucraina. Asta inseamna ca trebuie sa o recuperam cu japca ? Dupa logica ta ar insemna ca si o mare parte din Filipine ar trebui sa revina la China si tot asa, pana la Australia si mai departe.
  E ca in jocul ala in care niste guri haplesc tot ce intalnesc in jur pana cand se intalnesc cu o gura care a haplit mai mult ca ea. Si stop joc. Parerea mea ca e bine sa existe multipolaritate in lume darzonele de influenta nu trebuie transate militar ci in mod pasnic prin avantaj economic, tehnologic, pe baza vointei popoarelor. Exista si asa o sumedenie de probleme grave care trebuie rezolvate: poluarea multipla, epuizarea unor resurse printre care apa e primordiala, incalzirea globala si tot asa,Razboiul sau cel putin razboaiele conventionale , armele chimice, biologice ar trebui interzise peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *