Actualitate

China planifică să elimine limita de copii începând cu acest an. Care este motivul

Cabinetul de Stat a făcut cercetări privind repercursiunile eliminării acestei legi care este în vigoare de aproape 40 de ani. Conducerea ţării vrea să reducă îmbătrânirea populaţiei şi să elimine o sursă a criticării pe plan internaţional, au spus persoane familiare cu situaţia care au dorit să rămână anonime.

Propunerile care sânt în discuţie vor înlocui politicile de control al populaţiei, permiţând familiilor să aibă câţi copii îşi doresc. Decizia ar putea fi luată înainte de ultimul trimestru al acestui an.

„Este deja târziu pentru China să elimine limita de copii/familie, însă mai bine mai târziu decât niciodată. Acest fapt va avea un efect limitat asupra tendinţei de declin a sporului natural din China”, a spus Chen Jian, un fost şef de divizie al Comisiei Naţioale pentru Familie, care acum este vice-preşedinte al Societăţii Reformei Economice din China.

Schimbarea politicii ar închide un capitol despre unul dintre cele mai mari experimente sociale din lume, care a lăsat cea mai populată ţară din lume cu o populaţie îmbătrânită şi cu un număr de bărbaţi cu 30 de milioane mai mare decât cel al femeilor. Legea a forţat generaţii de părinţi din China să plătească amenzi, să se înscrie pe lista de avorturi sau să crească copiii în afara legii.

SUA şi alte naţiuni vestice au criticat această lege. Anul 2015 a venit cu o modificare importantă, China luând decizia să ridice limita la 2 copii/familie, însă acest fapt nu a avut efect asupra sporului natural.

Un studiu iniţial de fezabilitate a fost înaintat către premierul chinez în aprilie, conform persoanelor familiare cu stuaţia. Studiul a arătat că eliminarea legii va avea beneficii limitate privind sporul natural.

La trei ani după ce familiilor le-a fost permis să abă doi copii în loc de unul, numărul naşterilor a scăzut cu 3,5% în 2018 faţă de 2017, potrivit Biroului Naţional de Statistică din China.

China are o populaţie de peste 1,41 mld. locuitori şi, la o suprafaţă totală de aproape 9,4 milioane metri pătraţi, densitatea populaţiei este de 151 de locuitori/kilometru pătrat. Prin comparaţie, în România densitatea populaţiei este de 85 de locuitori/metru pătrat la o populaţie de aproximativ 19,6 milioane şi o suprafaţă de aproximativ 230.000 de km pătraţi.

Sursa: noi.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *