Chinezii au făcut „ţăndări” noul tanc rusesc Armata
Chinezii susţin că noul tanc rusesc pierde în faţă rivalului sau chinez din a treia generaţie VT-4 (MBT-3000) la mai mulţi parametri tehnici cheie.
Norinco crede că tancul rusesc este inferior la capitolele agilitate, calitatea automatizărilor, sistemul de control al focului şi, cel mai important, tancul rusesc este mai scump, scrie China’s Daily, citând un mesaj al companiei pe WeChat.
„În momentul de faţă Rusia exportă doar tancul T-90S, care concurează cu tancul chinez VT-1. În schimb, China are de oferit cumpărătorilor străini în afară de VT-1 şi alte modele de tancuri – VT-2 şi cel mai recent VT-4, care, probabil, a şi forţat Rusia să dezvolte Armata” – se mai spune în declaraţia Norinco.
Potrivit experţilor chinezi, „Armata” are probleme cu transmisia, pentru că remorcarea unui prototip efectuată la repetiţia Paradei Victoriei a eşuat de câteva ori.
În afară de asta, manevrabilitate tancului rusesc este inferioară, consideră experţii chinezi, probabil, din cauza unor probleme la sistemul de răcire al motorului. În plus, acesta este greu de întreţinut. Cedează T-14 Armata şi la capitolul caracteristicilor dinamice, afirmă chinezii.
Criticilor a fost supusă şi puterea de foc a tancului „Armata” dar şi sistemul de control al focului, despre care chinezii spun că „Rusia abai încearcă să-l pună la punct”, arătând în special la imperfecţiunile sistemului de ghidare optică. Chinezii cred că Rusia nu a făcut progrese semnificative în crearea de noi materiale pentru tunul de 125 mm şi nici în creşterea puterii muniţiilor şi că, prin urmare, este dificil să ne aşteptăm de la tunul instalat pe T-14 la ceva special.
Cu toate acestea, lipsa echipajului în turelă ar trebui privită că un progres, deoarece simplifică structura tancului, potrivit publicaţiei.
În acelaşi timp, constructorii de tancuri chinezi au reamintit că „Armata” este cel mai scump tanc rusesc şi este comparabil că preţ cu M1 Abrams. Norinco crede că în procesul de finalizare, costul de producţie al unui T-14 inevitabil va creşte, iar preţul final ar putea descuraja partenerii tradiţionali ai ruşilor, care sunt obişnuiţi cu o politică de preţuri diferită.
„O mulţime de alte deficienţe indică faptul că acest tanc este neterminat, lucru care va spori costul actual de producţie de 6 milioane de dolari pentru o unitate de lupta” – mai noteză experţii chinezi.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!