Chișinău, un oraș european cu vechituri sovietice
Mă refer la bâlciul care s-a creat în preajma Gării Feroviare, zonă care încă vara trecută era curată și unde puteai să te plimbi liniștit. La sfârșit de săptămână zona arată îngrozitor și e o mizerie de nedescris. Trotuarul pur și simplu a dispărut în mormanele de vechituri, n-ai pe unde să calci.
Recent am văzut un panou pe care scria că: „Piața second hand se mută peste calea ferată”. Ați văzut vreo unul mișcându-se încolo? Nici eu!
Nu se ia nicio atitudine nici de primărie și nici de societatea civilă. Nimănui nu-i pasă!
Cândva îmi povesteau părinții că exista un loc destinat pentru astfel de activități – la Buiucani. Oare în orașul Chișinău care pretinde a fi unul european nu se găsește un loc amenajat cu grijă, cu tarabe, ca oamenii să nu-și vândă lucrurile pe jos, la fel cum există și în Milano, Parma, Genova, Paris, Bruxelles, Riga etc.? Am fost și în Finlanda, acolo nu am văzut imagini respingătoare de genul celor din Chișinău!
Și să nu uităm că în anul 2013 a fost dezvelit monumentul victimelor deportărilor comuniste, care ar trebui să ne amintească de suferința acestui popor. Nu am văzut nicăieri în alte țări ca în jurul unor astfel de monumente să fie înșirate diverse vechituri. Este un loc gândit pentru reculegere, plimbare, odihnă.
În școală am învățat că democrația nu înseamnă să poți face ce vrei, unde vrei și când vrei fără a fi responsabil de ceea ce faci, fără să respecți regulile. Dacă se încalcă legea trebuie să intervină „forța” care rezolvă problema. Atunci ce fac autoritățile și organele competente? Suntem orbi și nu mai avem deloc discernământ? Ori bunul simț și legea nu mai locuiesc în Moldova?
Victoria Manole, Chișinău
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!