Moldova

Chișinăul este plin de greșeli gramaticale

În timpul unei plimbări de doar câteva minute prin centrul capitalei, poți identifica o sumedenie de greșeli gramaticale. Acestea sunt fie pe panourile publicitare, fie în denumirile și sloganele agenților economici, fie în anunțurile simple plasate de locuitori. Dacă mulți își permit să scrie fără diacritice, atunci alții omit litere, folosesc calchieri din rusă sau pur și simplu nu cunosc cum se scrie cuvântul corect. Vedeți mai jos câteva exemple de greșeli gramaticale depistate chiar în centrul capitalei, sub nasul lingviștilor și responsabililor de la primărie privind utilizarea corectă a limbii române. 

Reprezentanții unui magazin de încălțăminte, care se află chiar pe strada Ștefan cel Mare din capitală, s-au încumetat să scrie „încălțeminte și accesorii” chiar la intrare. Probabil cuvântul încălțăminte li s-a părut greșit.

 Pe un panou publicitar, care stă la intrarea într-un centru comercial de pe strada Tighina din Chișinău, am găsit două greșeli. În loc de blugi, pe panou este scris „bluji”, iar în loc de lenjerie pentru femei, pe panou este scris „linjerie pentru femei”.

Tot în apropiere de Piața Centrală am identificat un alt panou publicitar. De pe acesta îți sare imediat în ochi „muzică vie”, care este o calchiere din limba rusă, dar și faptul că în loc de cumetrii aici este scris „cumătrii” (cum se mai folosește în unele regiuni ale țării).

Pe acest panou în loc de reparație aur, este scris „reparate aur”.

În jurul Pieței Centrale mai găsim și declinări greșite. Pe acest geam, în loc de gustări fierbinți sau gustări reci, este scris „gustări fierbinte” și „gustări rece”.

Pe această pânză informativă găsim alte două greșeli. Aici este scris că „magazinul „Cricova” esti situat pe adresa nouă sh. Sciusev 96/1”. Corect ar fi: magazinul „Cricova” este situat pe adresa nouă str. Sciusev 96/1.

Și cei care au făcut acest panou publicitar pentru Frizeria „Fantezie” au scăpat câteva greșeli. În loc de manichiură și pedichiură, ei au scris „manichiur și pedichiur”, iar în loc de alungirea unghiilor, ei au scris „alungirea unghilor”.

Tot pe strada Ștefan cel Mare am găsit un alt panou, unde în loc de reparație este scris „repărație”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *