Eveniment

Chișinăul găzduiește o serie de manifestări dedicate Unirii Basarabiei cu România

Acțiunile au început cu depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, în prezența a zeci de persoane, printre care membri ai Acțiunii 2012 și ai Consiliului Unirii și studenți ai Facultății de Istorie.

În Scuarul Europei din centrul Chișinăului, Acțiunea 2012 a lansat campania ,,Vorbim românește, suntem români!’, care îndeamnă cetățenii din Republici Moldova să se declare români la recensământul ce se va desfășura în luna mai. În acest scop au fost instalate trei corturi în Chișinău, iar echipe mobile se vor deplasa în localități din Republica Moldova.

Joi, 27 martie, la Chișinău a fost prezent și ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a depus flori la Monumentul victimelor comunismului.

Mai multe acțiuni sunt preconizate și pentru această seară, inclusiv difuzarea filmului "Golgota Basarabiei", în Parcul central din Chișinău, acțiune organizată de Partidul Liberal, dar și un concert extraordinar de muzică clasică dedicat Unirii Basarabiei, organizat de Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ la Chișinău în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Evenimentul va aduce pe scena din Chișinău doi tineri talentați: violonista Alexandra Bobeico și violoncelistul Cyprien Keiser.

Menționăm că, Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 este o dată controversată în Republica Moldova — pentru unii sărbătoare, pentru alții zi a ‘cotropirii’ teritoriului actualei Republici Moldova de către România. Această zi a fost marcată de scandaluri și incidente timp de mai mulți ani în timpul guvernării comuniste (2001-2009), când mai multe persoane, inclusiv cetățeni români și politicieni, au fost arestate. Data de 27 martie a fost însă marcată cu mai mult fast după 2010, odată cu venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană, dar anul trecut au avut loc altercații între participanții la o acțiune stradală dedicată acestei zile și reprezentanții unor organizații și partide filo-ruse.

sursa: agerpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *