Frumusețe

Cinci sfaturi pentru frumuseţea sănătoasă a dinţilor

"În primul şi în primul rând trebuie să avem o dantură completă, respectiv 32 de dinţi. Sau măcăr fără molarii de minte, adică 28 de dinţi. Dacă ai dinţi lipsă este important să ai grijă să îi înlocuieşti. Astăzi este uşor să apelezi la tratamentul cu implant dentar, tratament care are mai multe avantaje: este extrem de eficient şi de durată, nu implică durere, nu afectezi dinţii vecini, nu trebuie să faci foarte multe vizite la medicul dentist, înt-o şedinţă se poate rezolva", spune dr. stomatolog Razvan Boberis.

"Dacă ai pierdut un dinte şi ai hotărât să nu prioritizezi această problemă de sănătate, trebuie să ştii că existe repecursiuni. Cei 32 de dinţi formează împreună sistemul masticator. Dacă s-a pierdut un dinte, ceilalţi dinţi migrează spre golul rămas. Cei de sus coboară, cei de jos urcă, cei vecini se duc spre locul gol şi astfel apar spaţii şi ulterior pot apărea interferenţe când mesteci pe partea opusă, sau pot apărea dureri în articulaţia temporo-mandibulară, pot apărea dureri musculare. De asemenea, în timp se pierde osul şi dacă la început aveai nevoie doar de implant, în timp vei avea nevoie şi de adiţie osoasă", mai spune specialistul.

"Al doilea sfat este să avem toţi dinţii sănătoşi. De abia după ce ai dinţi sănătoşi, poţi vorbi de frumuseţe. NU ALTFEL! Este important să ai cariile tratate. Caria dentară poate părea o afecţiune banală care de cele mai multe ori este neglijată, însă alături de paradontoză este principala cauză a pierderii dinţilor.

Pentru evitarea cariilor este necesară vizita anuală la doctorul dentist. În medie, o carie dentară apare la un an sau doi ani, astfel dacă plăteşti o dată pe an o consultaţie la medicul dentist scapi de multe neplăceri. Dacă vrei să previi şi paradontoza, trebuie să îţi faci un detrartraj odată la şase luni, maxim la un an. Consider că este responsabilitatea pacientului să aleagă servicii medicale dentare profesioniste. Detrartrajul poate părea simplu, dar dacă nu se aplică corect tehnica şi nu se folosesc ustensile bune, rezultatul nu este eficient. Nu trebuie doar bifat, ci trebuie făcut cu responsabilitate.

Paradontoza este cauzată de bacteriile care se aşează pe dinte, dar nu atacă dintele, ci osul. Iar cariile sunt cauzate de bacteriile care se aşează pe dinte şi afectează smalţul dintelui. Mai întâi vorbim despre dinţi sănătoşi şi de abia apoi despre dinţi frumoşi.

Al treilea sfat este igiena. Da, fără doar şi poate, înainte de orice igiena este extrem de importantă. Trebuie să te speli pe dinţi de minim două ori pe zi, este recomandabil chiar de trei ori. Spălatul pe dinţi seara este foarte important şi insist pe acest aspect explicând, de fapt, ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinţi seara. Bacteriile care sunt în gură se dezvoltă în mediul anaerob,fără oxigen si la intuneric, adică noaptea când dormi cu gura închisă şi creezi mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor: întuneric şi lipsa oxigenului. Dacă ”ajuţi” cu resturi alimentare este deja perfect pentru bacterii. De la bacterii apare placa bacteriana, caria , boala paradontală şi fără să îţi dai seama ai făcut cel mai mare pas spre pierderea dinţilor.

Al patrulea sfat este să faci tot posibilul să ai dinţi aliniaţi. Dacă ai o dantură înghesuită sau dinţi stâmbi sau încălecaţi, atunci nici curăţarea nu se face corect, pentru că îţi este imposibil să cureţi corect dinţii încălecaţi şi cu siguranţă nu îi poţi detartra cum trebuie. În plus, dinţii înghesuiţi sunt afectaţi mult mai repede de boala paradontală şi ulterior, după cum am spus, aceasta este una din principalele cauze ale pierderii dinţilor.

Al cincilea sfat , pentru cei care au dinţi sănătoşi, pot apela la albiri profesionale. Practic, se înlătură coloraţiile de pe dinţi, iar cei care au deja mici coloraţii intrinseci singura metodă pentru a obţine un zâmbet perfect de Hollywood este de a apela la faţetele dentare. Acestea sunt precum unghiile false, se aplică pe dinţi şi creează un zâmbet perfect", spune dr. stomatolog Răzvan Boberis.

Sursa: one.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *