Ultima oră

Cine este omul lui Putin în Crimeea. Marioneta Kremlinului e născută la Bălți

La sfârşitul lui ianuarie, Aksionov a început să formeze o armata în Crimeea. Câteva săptămâni mai târziu, este liderul de facto al întregii regiuni, aruncat în mijlocul celei mai grave crize politice din Europa, scrie Time.

Încă de la început, scopul grupării paramilitare create de Aksionov a fost să apere Crimeea de valul revoluţionar din Ucraina. Începută cu 700 de membri ai partidului sau, forţă avea câţiva mii de soldaţi pe 21 februarie, când a căzut Guvernul ucrainean. Pe 27 februarie, peste 20 de persoane înarmate au pătruns cu forţă în parlamentul crimean şi Guvernul republicii.

Tensiuni în Ucraina: Eforturi în ceasul al 12-lea pentru evitarea referendumului din Crimeea

Câteva ore mai târziu, Aksionov a intrat în legislativ, lăsând înăuntru doar parlamentarii agreaţi. Aşa-zisul parlament l-a ales pe Aksionov premier şi a decis iniţierea unui referendum cu privire la alipirea de Rusia.

Aksionov i-a scris preşedintelui rus, Vladimir Putin, cerând ajutor în faţă schimbării ce cuprinsese ţară. Această cerere a deschis uşa soldaţilor ruşi ce au ocupat Crimeea la începutul lunii. Putin l-a recunoscut pe Aksionov drept liderul legitim al regiunii şi Crimeea i-a cerut, la rândul sau, să permită alipirea republicii autonome de Federaţia Rusă.

Afecţiunea pentru Rusia, tradiţie de familie

În vârstă de 41 de ani, Aksionov, fost comerciant de ţigări născut cu separatismul în vene, este în centrul atenţiei întregii lumi. Având în vedere că nu a trăit în Rusia, este surprinzătoare afecţiunea să pentru această ţară şi are de-a face mai degrabă cu tradiţia de familie.

Tatăl sau, ofiţer în Armata Roşie, era staţionat la sfârşitul anilor ’80 în Moldova. O nouă generaţie de lideri cerea independenţa, aşa că minorităţile din ţară, inclusiv familia Aksionov, s-au trezit într-o poziţie incertă, la marginile unui imperiu care începea să se prăbuşească.

Tatăl lui Serghei a devenit liderul unui grup numit Comunitatea Ruşilor din Nordul Moldovei, care milita pentru drepturile ruşilor conduşi de majoritatea moldovenească. În 1990, tensiunile etnice s-au transformat în război şi armata rusă a venit în ajutorul grupărilor paramilitare care se luptau cu forţele guvernului moldovean. Doi ani mai târziu, conflictul s-a încheiat cu secesiunea de facto a Transnistriei, de-a lungul răului Nistru.

În zilele noastre, Transnistria este o zona cu conflict îngheţat, a cărei independenţa nu este recunoscută nici de Rusia. Pentru Aksionov este "un bastion al culturii ruse în Moldova". "Vor să-şi păstreze identitatea. Şi eu îi susţin pe deplin, pentru că ştiu la ce presiuni au fost supuşi".

În 1989, chiar înainte de războiul din Moldova, Aksionov, în vastă de 17 ani, a plecat în Crimeea, unde s-a înrolat în colegiul pentru inginerii militari sovietici. Înainte de a se înrola în Armata Roşie, însă, URSS s-a prăbuşit. "Întreagă mea clasa a aflat că nu mai avem nicio ţară pe care să o servim. Acum trebuie să jurăm credinţă Ucrainei independente. Este exact cum se întâmplă acum", îşi aminteşte el.

Şi atunci, că şi acum, Aksionov a refuzat să servească Ucraina, pe care o consideră parte a Rusiei, aşa că a intrat în "afaceri" cu ţigări de contrabandă.

Aksionov nu recunoaşte însă această parte a biografiei sale şi susţine că a început vânzând umbrele din Moldova. Cu credite la bănci, a participat în privatizările din Crimeea, aşa că acum are părţi importante din două fabrici locale, una de părţi de automobile. Afacerile sunt pe numele soţiei şi soacrei.

De ce Crimeea nu intră în planurile americanilor

În 2008, când criză financiară globală a afectat mediul de afaceri ucrainean, Aksionov s-a implicat într-o grupare politică numită Comunitatea Rusă din Crimeea, care făcea campanie pentru alipirea peninsulei de Rusia. Gruparea a avut relaţii tensionate cu guvernarea provinciei şi a fost anchetată pentru antrenarea miliţiilor separatiste.

În 2010, Aksionov a format partidul Unitatea Rusă şi a câştigat 4% la alegerile parlamentare din republica autonomă, aşa că a obţinut trei mandate în legislativul cu 100 de membri. Când au izbucnit protestele de masă în Ucraina, Aksionov a fost unul din organizatorii manifestărilor pro-ruse din Crimeea.

Acum, ajuns în vârful Guvernului regional, face toate eforturile că peninsula să devină, după referendumul programat pentru 16 martie, fie o parte a Rusiei, fie un stat cvasi-independent, de tipul Transnistriei.  

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *