Cine face politica externă a Moldovei – Maia Sandu sau Martin Zieg?

MAEIE-ul de la Chișinău a `intrat în voia” oficialilor OSCE și a acceptat atunci extinderea mandatului lui Neukirch. Dar deoarece cadourile tiraspolenilor către Misiunea OSCE au continuat să curgă, în martie 2021, MAEIE a transmis în adresa actualului Președinte în Exercițiu al OSCE, Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, o notă verbală cu aceeași solicitare: lansarea unui concurs pentru selectarea unui nou șef de misiune OSCE în Republica Moldova (vezi copia notei anexă). Dna Ministru Linde, aflându-se în vizită în Moldova la începutul anului, a promis că va lansa procedura de selectare a șefului de misiune cât mai curând posibil. Doar că … a păcălit Chișinăul.
Probabil că întorcându-se acasă și vorbind cu omologul ei german a considerat că Maia Sandu care are drept prim-sfetnic un consilier neamț (care se laudă la toate colțurile că a făcut-o președinte), nu ar trebui să facă nazuri și să-l accepte pe Herr Neukirch șef de misiune cu toate păcatele și slăbiciunile lui. Mai ales că a pus o vorbă bună în acest sens și tovarășul Kozak.
În luna iunie a.c. Ministrul Ciocoi, aflându-se la Roma, și-a întâlnit omologul suedez și a abordat din nou subiectul schimbării din funcție a lui Neukirch, dar dna Linde s-a făcut că plouă.
Acum când MAEIE este în mâna unui ”om bun”, iar Biroul pentru Reintegrare în mâinile unui om și mai bun (Kulminski), ce a monopolizat ”dosarul transnistrean” (deși la MAEIE sunt tocmai 2 ambasadori cu misiuni speciale ce sunt responsabili de ”conflictul transnistrean”), ambii ajunși probabil miniștri la sugestia lui Martin Zieg, e greu de crezut că mandatul lui Neukirch mai este amenințat de ceva.
Dar ținând cont că președintele Maia Sandu și miniștrii ei se tem să amintească de ocuparea a 11% din teritoriul Moldovei de către Rusia, de prezența trupelor ruse de ocupație dislocate în Transnistria, că Chișinăul cedează ”pas cu pas” suveranitatea Moldovei în favoarea Rusiei și Transnistriei (vezi decizia Chișinăului de a extinde dreptul de circulație cu numere transnistrene în Ucraina pentru șoferii din Transnistria) mă întreb: Cine totuși face politica externă a Moldovei Maia Sandu sau Martin Zieg, consilierul ei german?
Mihai Gribincea
Înainte de a fi angajat în funcția de Consilier al Înaltului Comisar OSCE, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru Misiunile OSCE din Georgia 1996-1997) și din Croația(1999). În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcție în cadrul MAE, a fost aceea de șef al Departamentului Securitate Europeană și probleme politico-militare. Între anii 1993–1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.