Actualitate

Cine se teme de Istoria Românilor? Răspunsul Ministerului la un atac cu iz stalinist

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a solicitat oficial Consiliului pentru Egalitate retragerea avizului prin care recomanda schimbarea denumirii materiei, considerându-l nefondat, emis cu grave încălcări legale și bazat pe informații false.

Ministerul demontează punct cu punct documentul Consiliului, acuzându-l de incompetență și superficialitate. Principala carență identificată este că avizul se bazează pe o denumire greșită a disciplinei. În realitate, denumirea corectă, încă din 2019, este „Istoria Românilor și Universală”, o formulă care reflectă o abordare integrată și incluzivă, nu una discriminatorie.

Mai mult, MEC subliniază abuzurile de procedură comise de Consiliu:

  • Durata ilegală: Plângerea individuală care a stat la baza avizului a fost examinată timp de peste cinci ani, deși legea impune un termen maxim de 150 de zile.
  • Formatul greșit: Pentru o plângere individuală, Consiliul trebuia să emită o decizie, care poate fi contestată în instanță, nu un aviz, care blochează căile legale de răspuns.
  • Lipsa de analiză: Consiliul nu a analizat conținutul programei școlare și a ignorat complet faptul că elevii din comunitățile minoritare studiază deja istoria propriei etnii, în completarea curriculumului comun.

Ministerul consideră că avizul creează un „precedent periculos” și este o amenințare la adresa autonomiei educaționale, fiind susținut în demersul său de Academia de Științe a Moldovei și de principalele universități din țară.

Rezumatul unei provocări românofobe

Totul a pornit pe 15 mai 2025, când Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a emis un aviz șocant, susținând că denumirea disciplinei „Istoria Românilor” ar fi o formă de discriminare directă față de elevii altor etnii. Consiliul și-a bazat concluzia pe date de recensământ controversate, argumentând că accentul pe o singură etnie afectează coeziunea socială.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Inițial, Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță, fiind susținut de numeroși istorici și experți care au calificat demersul drept o acțiune cu motivație politică și o încercare de a distorsiona identitatea națională. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a numit avizul o „decizie halucinantă” și o reluare a vechilor teze staliniste.

Scandalul a ajuns până la cel mai înalt nivel. Într-o intervenție, președinta Maia Sandu a criticat dur Consiliul, afirmând că acesta „și-a depășit competențele” și că, urmând aceeași logică absurdă, ar trebui să se ceară și schimbarea denumirii limbii române.

Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *