Moldova

Cine se va face vinovat, dacă nu va fi ales şeful statului ?

Mihai Godea, PLDM

Se vor face vinovaţi acei care vor provoca aceste alegeri anticipate. Avem o situaţie destul de complicată, care urmează a fi depăşită de forţele politice parlamentare. Sunt mai multe posibilităţi de a depăşi criza, dar responsabilitatea o poartă forţele politice parlamentare care urmează să identifice o soluţie clară. Eu sper foarte mult ca acea posibilitate va fi găsită şi o să evităm alegerile anticipate, ca să asigurăm un mandat de guvernare pentru patru ani de zile.

Dumitru Diacov, PD

Vinovaţi vor fi acei care nu votează preşedintele republicii. Este clar ca bună ziua. Ar fi o chestie extraordinar de proastă pentru RM. N-am auzit niciun argument „de ce nu ar vota”.

Ion Hadârcă, PL

Cred că este prematur să comentăm asemenea întrebare. Eu sunt negociatorul desemnat de Consiliul Alianţei şi nu pot intra în polemici acum cu deciziile comuniştilor de ultimă oră. Vrem mai întâi să iniţiem negocierile.

Iurie Muntean, PCRM

Vina va fi a Alianţei pentru Integrare Europeană. Este absolut clar. Foarte simplu: Marian Lupu este o candidatură respinsă de PCRM, iar în luna decembrie a fost respins şi de partidele de dreapta (PL şi PLDM), care au spus clar că nu vor vota o candidatură din partea unei coaliţii de centru-stânga, referindu-se la el. Asta înseamnă că şi aripa dreaptă, şi cea de stânga nu-l acceptă. Deci, el nu va putea să consolideze societatea. Concluzia-i clară, cine-l promovează este destul de conştient că există riscul alegerilor parlamentare anticipate. Adică va fi şi vinovatul de provocarea lor. O asemenea persoană controversată, încălcând uzuanţele ţărilor puternic industrializate, nu are dreptul să candideze mai mult de o singură dată. Spuneţi-mi măcar o persoană din istoria recentă a SUA, care, pierzând alegerile prezidenţiale, ar fi fost înaintat încă o dată. O să vă pun un coniac bun. Nu-i aşa candidatură, eu vă spun. Deci, nu putem fi acuzaţi.

Victor Osipov, AMN



Eu nu cred că poate fi găsit un ţap ispăşitor în persoana unui singur politician sau chiar a unui singur partid. Mi se pare o abordare superficială. Până la urmă, depinde de sinceritatea efortului ambelor părţi de a găsi o soluţie. Pentru că speculaţiile nu vor justifica o acţiune iresponsabilă atât din partea majorităţii, cât şi din partea opoziţiei. Speculări se pot face de genul că noi am vrut un independent, dar ei n-au vrut sau invers; că noi am creat o majoritate parlamentară deja şi una largă este imposibilă; că opoziţia pune condiţii irealizabile şi ea este vinovată… Cred că paleta de subiecte care încă mai pot fi discutate între Putere şi opoziţie este mult mai largă. Să nu uităm că nu s-a adoptat încă Bugetul de stat pentru 2011, iar autorităţile locale au nevoie de sprijinul autorităţilor centrale, în primul rând – de Parlament şi Guvern. Şi aici văd un spaţiu foarte important de discuţii, pentru că PCRM are cel mai mare număr de aleşi locali, deci are responsabilitate faţă de cele mai multe localităţi.
Dacă preşedintele ţării nu va fi ales, responsabilitatea o vor purta toate forţele parlamentare.

Anatol Ţăranu, analist politic

E absolut evident: responsabilitatea o să le revină comuniştilor. PCRM este un partid de opoziţie, de el depinde alegerea preşedintelui ţării. În acest sens, dacă comuniştii doresc să evite alegerile anticipate, trebuie să voteze candidatura Alianţei, ca să-i permită AIE să-şi realizez programul de guvernare, apărut în momentul constituirii majorităţii parlamentare. PCRM trebuie, pur şi simplu, să se conformeze cu calitatea sa de partid de opoziţie.
Votarea pentru Marian Lupu este o votare tehnică, nu una politică.

 
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *