Cine va plăti prețul conflictului dintre Hamas și Israel. Analist: Criza umanitară care va urma va presa conducerea israeliană să înceteze ofensiva
Analistul militar Sandu-Valentin Mateiu face o scurtă analiză a situației actuale a conflictului din Fâșia Gaza.
El spune că obiectivul Israelului este ”eliminarea Hamas din Gaza”, implicit a liderilor mișcării teroriste.
”Israelul se îndreaptă către o ofensivă generală în Gaza, conform declarației ministrului Apărării, Gallant. Israelul a informat Egiptul că are în vedere o ofensivă de câteva luni. Obiectivul a fost prezentat, tot de Gallant, ca fiind: “avem capacitatea să schimbăm realitatea aici (în Gaza). Hamas a vrut o schimbare în Gaza, aceasta va fi schimbată cu 180 de grade față de ceea ce aveau în plan. Gaza nu se va mai întoarce niciodată la ceea ce a fost”, notează analistul pe rețelele sociale.
Astfel, potrivit acestuia, centrele de rezistență ale teroriștilor Hamas din Israel au fost eliminate, dar ”mai există teroriști răzleți pe care forțele de securitate israeliene caută să îi elimine. Hamas a lansat salve de rachete, dar acestea nu au intensitatea celor din primele zile și nu își ating obiectivele”.
Israelul a blocat complet Fâșia Gaza, inclusiv bombardând punctul de trecere spre Egipt de la Rafah și obligând astfel pe cei 2,3 milioane să părăsească zona.
”Dacă Hamas mizează pe scutul uman al acestor locuitori pe care îi controlează complet, Israelul îi obligă să se refugieze pentru ca armata israeliană să poată lupta cu Hamas. Grozăviile, crimele cinice, terorismul orb până la neomenesc al Hamasului au creat o situație în care Israelul va avea de partea sa opinia internațională, doar criza umanitară care se va profila în câteva săptămâni urmând să preseze conducerea israeliană să înceteze ofensiva (foarte probabil, planificatorii militari israelieni au în vedere să-și fi atins, până atunci, obiectivul militar, distrugerea aripii militare a Hamas și a infrastructurii militare a acesteia, precum și eliminarea liderilor Hamas)”, consideră analistul.
Israelul se confruntă cu o amplificare a incidentelor armate și la granița din nord, dar nu are de a face (încă) cu o ofensivă Hezbullah.
”Descurajarea exercitată de Israel este remarcabilă (la cei 300 000 de rezerviști mobilizați inițial s-au adăugat încă 80 000…..mesajul este clar: Israel este pregătit să lupte pe două fronturi). Au avut loc câteva atacuri cu rachete și la frontiera Israelului cu Siria în Golan, dar, probabil, este vorba tot de Hezbullah care încearcă să mărească lungimea frontului pe care creează incidente armate. Însă, NU avem o ofensivă armată a Hezbullah (foarte probabil, Nasrallah își joacă atent cărțile, iar Teheranul ezită să arunce în luptă instrumental principal pe care îi are în Levant). Probabil, și descurajarea americană joacă un rol important în această ecuație.
(…) Israelul va ataca terestru Gaza, numai necesitatea lovirii de către aviația a țintelor Hamas din Gaza, precum și timpul necesar dislocării și pregătirii de luptă a tuturor unităților necesare unui atac de amploare fiind cea care va mai amâna (ore, zile?) această ofensivă. Foarte probabil, armata israeliană va căuta să surprindă Hamas, iar aceasta va căuta să își consolideze dispozitivul de apărare pentru a rezista până când reacția internațională la pierderile umane va fi destul de puternică pentru a obliga Israelul să înceteze acțiunile de luptă. Aceasta este cursa, distrugerea militară a Hamas (distrugerea în ansamblul său a Hamas va fi mult mai dificilă) înainte ca reacția internațională să intervină. Asta o știu și liderii Hamas și liderii Țhahal-ului (armata israeliană). Și o știu și locuitorii Gaza, cei care vor plăti prețul, indiferent cât de mult vor încerca israelienii să nu producă victime colaterale, sacrificarea lor fiind parte a strategiei de apărare a Hamas. Vae Victis”, subliniază comandorul în rezervă Sandu-Valentin Mateiu.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Harta anexata arta clar ca fisia Gaza are hotar cu Egiptul.