Cultură

CinePOLSKA la Chișinău – o toamnă cu film polonez

Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.

„Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre”,– explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București care, în colaborare cu Asociația Cineaștilor din Polonia, organizează festivalul. – Motto-ul CinePOLSKA 2016 are și o altă semnificație. „Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual”, adaugă Agnieszka Skieterska.

Festivalul va fi inaugurat vineri, 4 noiembrie, de către filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Povestea spusă cu grație despre niște muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului este, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia. Înainte de prima proiecție din cadrul festivalului, pe spectatori îi va aștepta la intrare și o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.
În ziua următoare va putea fi vizionat filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

Prezentată duminică, 6 noiembrie, pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, este povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV, reușind să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție, gândindu-se însă la ceea ce este cu adevărat important în viață. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, cel mai recent la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Săptămâna următoare, luni, 7 noiembrie, va începe cu proiecția dramei psihologice „Înstrăinare” de Dariusz Gajewski, film care abordează o problemă foarte bine cunoscută în țările Europei de Est – neputința emigranților în fața instituțiilor internaționale și a procedurilor insensibile. Bazată pe fapte reale, istoria părinților polonezi care luptă în Suedia pentru copilul lor, luat de asistența socială, ține spectatorul în tensiune până la finalul filmului.

„Anatomia răului” – thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experiență, este o capodoperă a filmului de gen și va fi prezentat în penultima zi a festivalului, marți, 8 noiembrie. Secretele, conspirațiile și răul atotcuprinzător reprezintă fundalul pentru alegerile avându-și originea în tragedia greacă, dar și o propunere extrem de tentantă pentru iubitorii filmelor „noir”.

Festivalul CinePOLSKA de la Chișinău se va încheia pe 9 noiembrie cu filmul „Statele unite ale iubirii” al tânărului regizor Tomasz Wasilewski. Povestea a patru femei, aparent fericite, și a complicatelor lor povești de dragoste îi ridică spectatorului semne de întrebare, dar fără răspunsuri clare. Wasilewski a fost premiat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlinala din acest an.

Prezentarea de filme din cadrul CinePOLSKA este organizată de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Studioul Moldova Film și cinematograful Odeon, și cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică.

Proiecții evenimentului vor avea loc la cinematograful Odeon, cu începere de la ora 19.00, iar intrarea este liberă. Toate filmele au subtitrare în limba română.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *