Cine(va) il vrea pe N. Andronic dupa gratii?
Politicianul sustine ca la Procuratura Generala s-a schimbat numai capul, dar metodele de persecutie au ramas aceleasi
Nicolae Andronic, presedintele Partidului Popular Republican, risca sapte ani de privatiune de libertate. Sentinta urmeaza sa fie pronuntata astazi, de catre Judecatoria Buiucani, dupa ce luni procurorul Igor Popa a solicitat instantei respectiva pedeapsa. Andronic se arata profund derutat de decizia procurorului si sustine ca noua guvernare a schimbat doar procurorul general, nu insa si sistemul, care a ramas sa lucreze in continuare in interesele comunistilor.
Desi noul procuror general, Valeriu Zubco, a declarat ca va pune capat dosarelor de persecutie politica intentate de catre guvernarea comunista, pana in prezent lucrurile raman pe vechi. Chiar astazi, Nicolae Andronic poate fi bagat la puscarie pe sapte ani. El este acuzat ca, fiind vicepremier, a permis scoaterea din rezerva de stat a 200 tone de grau, care au fost transmise unui agent economic, fara a fi restituite.
Dosarul este instrumentat de catre Igor Popa, seful Sectiei exercitare a urmaririi penale pe cauze exceptionale a PG. Contra acestuia, Andronic a depus deja o cerere la CEDO, dupa ce Popa l-a declarat vinovat chiar din prima sedinta a judecatii. „Nu sunt vinovat, e un dosar politic, Popa isi face mofturile. Constat ca la Procuratura Generala nu s-a schimbat nimic, decat procurorul, care reprezinta aceleasi interese obscure. Fie ca dl Zubco nu controleaza cu ce i se ocupa angajatii, fie ca satisface interesele fostei guvernari. Ma indigneaza faptul ca procuratura si-a cerut scuze doar de la partidele parlamentare, iar de ceilalti isi bat joc. N-as vrea sa cred ca asta e si pozitia AIE”, sustine Andronic.
Solicitat de TIMPUL, Igor Popa ne-a spus ca nu executa comenzi politice si l-a acuzat pe Andronic ca face presiuni asupra sa. „Pozitia mea, ca aparator de stat, este cea anuntata in instanta de judecata. Dl Andronic trebuie sa se ocupe mai putin de insinuari politice. Asemenea declaratii nu inseamna decat presiune psihologica asupra mea si asupra instantei de judecata”, a adaugat procurorul. La randul sau, procurorul general Valeriu Zubco, intrebat de noi daca Popa si-a coordonat cu el decizia, dupa cum prevede legislatia, s-a abtinut sa ne raspunda: „N-am sa va dau un raspuns la intrebarea respectiva, dar am sa discut cu Popa, ca sa vad care a fost pozitia lui in instanta”.
Presa a mai scris despre acest dosar, mentionand ca procurorii nu pot gasi niciun document cu privire la tranzactia ce i se incrimineaza lui Andronic, in care sa figureze semnatura sa. Dosarul este deschis in anul 2007, atunci cand Procuratura Generala a mai intentat doua dosare penale pe numele lui Andronic, invinuindu-l de santaj si, respectiv, de procurare frauduloasa a unui autoturism. In primul caz, seful PPR a fost achitat, iar cel de-al doilea a fost clasat din lipsa de probe. Toate cele trei dosare au fost instrumentate de acelasi Igor Popa. Dupa schimbarea guvernarii, Andronic l-a rugat pe Valeriu Zubco sa-i schimbe si procurorul. „Inainte, cererile mele catre procurorul general erau trimise spre examinare tot la Popa, dar acum, in genere, n-am primit niciun raspuns”, afirma dezamagit politicianul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!