Actualitate

Circa 1.800 de familii au fost separate la graniţa dintre SUA şi Mexic în doar 17 luni

Cifrele reprezintă prima descriere detaliată a administraţiei americane privind numărul de familii afectate. Anterior, singurele cifre furnizate de către oficialii federali privind separările de familie au acoperit doar o perioadă din de două săptămâni.

Potrivit unui oficial guvernamental care a vorbit sub anonimat pentru Reuters, numărul de familii separate creşte de la o săptămână la alta, în mare parte datorită noilor politici administrative.

În luna mai a acestui an, procurorul general al Statelor Unite, Jeff Sessions, a anunţat o politică de „toleranţă zero”, în care toţi cei reţinuţi în SUA pentru că au intrat ilegal ar fi urmat să fie acuzaţi penal, rezultând în cele mai multe cazuri la separarea copiilor de părinţi.

Totodată, un alt oficial american a precizat luna trecută în faţa Congresului că între 6 şi 19 mai 658 de copii au fost despăriţiti de părinţi din cauza acuzaţiilor severe. Cu tot cu aceste cifre, numărul total al familiilor separate ar ajunge să depăşească 2.400.

Mai mulţi susţinători ai imigranţilor, persoane de la protecţia copilului, parlamentari democraţi şi ONU au condamnat practica separării familiilor la frontiră, în timp ce administraţia americană se apără spunând că are grijă de copii şi că toţi cei care trec ilegal graniţa vor fi judecaţi la fel, indiferent dacă au copii sau nu.

Potrivit oficialului citat de Reuters, în 237 de cazuri de separare, copiii au fost luaţi în grija statului deoarece agenţii de frontieră au suspectat că adulţii nu erau de fapt părinţii celor mici.

Acesta din urmă a mai precizat că această statistică nu a mai fost urmărită până în prezent pe motiv că „fenomenul nu era îndeajuns de mare pentru a avea un interes public”.

Un reprezentant al Uniunii Americane a Libertăţilor Civile (ACLU) a declarat că această practică de la graniţă nu corespunde cu drepturile constituţionale privind unitatea familiei şi că încalcă noţiunea de „interes al copilului”.

„Să iei un copil de la părinţi şi interferând cu dreptul constituţional privind unitatea familiei, este cel mai draconic lucru pe care îl poţi face şi are nevoie de un motiv cu adevărat convingător pentru a-l justifica”, a declarat Lee Gelernt, reprezentant ACLU.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *