Lumea

CLIPUL ZILEI: Opera lui Gaudi, Sagrada Familia, va fi finalizată în 2026. Vezi cum va arată

Când arhitectul spaniol Antoni Gaudi a murit, lovit de tramvai, pe 10 iunie 1926, el se afla în plin proces de construcţie a catedralei dedicate Sfintei Familii – Sagrada Familia – din Barcelona. Optzeci şi şase de ani mai târziu, catedrala este încă în lucru.

Construcţia masivei bazilici a început în 1982, iar după moartea lui Gaudi, nouă arhitecţi au fost numiţi pentru a finaliza opera arhitectului spaniol, scrie gizmodo.com.

Actualul arhitect, Jordi Fauli, susţine că proiectul va fi finalizat complet în 2026, iar fundaţia care se ocupă de construcţia celebrei catedrale a dat publicităţii o înregistrare 3D în care se poate vedea cum vor decurge lucrările şi cum va arăta Sagrada Familia atunci când va fi finalizată.

Există însă polemici, ţinând cont de faptul că în urma unui incendiu ce a avut loc în 1936 în biserică au fost distruse toate planurile, schiţele şi modelele pe care Gaudi le-a lăsat în urmă privind Sagrada Familia. Deci, sarcina arhitecţilor ce i-au urmat a fost să interpreteze cum cred ei că genialul Gaudi ar fi vrut să arate opera sa în final.

Jordi Fauli trebuie să se ocupe, astfel, de ridicarea turnului central al catedralei, care va avea 172 de metri înălţime, şi a faţadei principale, cunoscută sub numele de Faţada Gloriei.

Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălţimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelişti, Sfânta Fecioară şi, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montată pe el o cruce uriaşă. Înălţimea totală, de 172 de metri, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 faţade: a Naşterii (spre est), a Gloriei (spre sud) şi a Patimilor (spre vest).

Cupola naosului a fost terminată în 2000, iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus. Biserica este construită din donaţii şi din banii obţinuţi pe bilete.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *