Clubul de Dialog cu Cristian Diaconescu (16 iunie, ora 17 – Redacția TIMPUL)
De această dată la eveniment va participa politicianul român și fostul diplomat Cristian Diaconescu. Clubul va fi moderat de Constantin Uzdriș. Evenimentul va avea loc în incinta redacției ziarului TIMPUL, iar în cadrul acestuia vor fi discutate mai multe subiecte din domeniul geopolitic.
Cristian Diaconescu a enunțat de mai multe ori că Republica Moldova este, astăzi, ameninţată din partea Kremlinului și ambiţiile teritoriale ale acestuia, asta în lipsa unei coaliţii de guvernământ proeuropene. Acesta avertizează că, cel mult într-un an, România şi Federaţia Rusă ar putea fi despărţite de acelaşi hotar.
Invitatul este de părere că, „pentru cine reprezintă Statul Român şi este atent la interesele de securitate ale acestuia, nu numai ale vecinătăţii de care suntem legaţi mai mult sau mai puţin emoţional, Moldova este un caz critic astăzi”.
Cristian Diaconescu, de formație jurist, a fost vicepreședinte al Senatului României, ministru al Justiției în Guvernul Adrian Năstase și ministru de Externe în Guvernul Emil Boc. Diaconescu a fost consilierul președintelui Traian Băsescu.
În perioada 1990 – 2000 a deținut numeroase funcții de răspundere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe printre care: coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE; director al Direcției OSCE și de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe; director general al Direcției Generale Juridice și Consulare din Ministerul Afacerilor Externe; șef de delegație la reuniunile privind Dimensiunea Umană a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva și Comisia Dunării. În anul 2000, luând în considerare experiența sa în negocierile internaționale, Ministerul Afacerilor Externe i-a încredințat o importantă misiune internațională, numindu-l Secretar general adjunct al Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) și ambasador en pied în această organizație.
Cristian Diaconescu a fost și Secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Această funcție a fost îndeplinită în paralel cu funcția de negociator șef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul Politic de bază între România și Federația Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele și acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecția minorităților și readmisia, precum și în domeniul măsurilor de creștere a încrederii și securității în Europa. Începutul anului 2004, an hotărâtor pentru procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, i-a adus nominalizarea ca Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.
În paralel cu cariera profesională, Cristian Diaconescu a desfășurat și o activitate didactică și științifică ca membru fondator în Fundația Colegiului Național de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar științific al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale, profesor în cadrul Colegiului Național de Apărare și în cadrul Institutului de Drept și Relații Internaționale unde a susținut cursuri privind tematica securității și cooperării europene și euroatlantice. În anul 2007 Cristian Diaconescu a obținut titlul de doctor în drept.
Timpul.md