Actualitate

CNA recomandă Guvernului să anexeze protocolul noului acord privind achiziționarea gazelor cu Gazprom

CNA a invocat o serie de carențe în proiectul hotărârii de Guvern, printre care „incertitudinea cu privire la condițiile ce au impus elaborarea proiectului”. Deși Agenția Proprietății Publice, care este autorul proiectului, a indicat în nota informativă la Protocol de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale, care a fost semnat la 29 octombrie 2021, între reprezentanții Republicii Moldova și reprezentanții companiei SA Gazprom, o serie de documente, acestea nu au fost prezentate oficial nici de către APP, nici de către autoritatea responsabilă de desfășurarea negocierilor – Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

De asemenea CNA a indicat și obiecții privind reglementarea cercului de subiecți auditat și a procedurilor administrative de selectare a companiei de audit, ce urmează a fi făcută de aceeași APP.

„Prin urmare, proiectul, poate fi susținut cu condiția implementării recomandărilor înaintate în prezentul raport de expertiză anticorupție.”, se spune în raportul CNA.

Vă amintim că, în timpul negocierilor noului acord de livrare a gazelor pentru Republica Moldova, negociatorii din partea Gazprom au invocat o datorie de 709 milioane de dolari, pe care partea moldovenească ar avea-o față de Gazprom. Autoritățile de la Chișinău au refuzat să recunoască această datorie înainte de a fi făcut un audit independent.

Potrivit vicepremierului, Andrei Spînu auditul urmează a fi efectuat într-un timp de câteva luni.

„Avem puțin timp, trebuie să efectuăm acest audit în patru–cinci luni. Responsabilitatea va fi a Agenției Proprietății Publice și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Vom merge pe o licitație internațională ca să găsim cea mai potrivită companie”, a menționat Spînu la un post de televiziune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *