Actualitate

Colicile la sugari – cum ușurăm suferința copilului

Ce sunt colicile la sugari?

Colicile se manifestă destul de des. Se estimează că circa 20%-25% dintre bebeluși sunt afectați în primele luni de viață. Acestea se manifestă prin accese în timpul cărora copilul devine agitat și plânge continu, fără ca părintele să-l poată liniști ușor. Accesele nu reflectă în sine existența vreunei afecțiuni. Într-adevăr, acești copii au poftă mâncare normală și adaugă în greutate corespunzător.

Cu toate acestea, e important ca părintele să se asigure că accesele nu sunt legate de faptul că sugarul a înghițit prea mult aer alimentându-se din sticluță. Sau să verifice dacă cauza n-ar fi supra-alimentația sau alimentația insuficientă.

Este greu de identificat cauza colicilor. În acest sens există câteva ipoteze. De exemplu, se presupune că ar exista o reținere în dezvoltarea intestinelor la nou-născut, fapt ce ar afecta digestia normală. O altă ipoteză admite că cei mici, aflându-se la alimentare la piept, ar putea avea o reacție la laptele de vacă, dat fiind că mama se alimentează în exces cu produse lactate. La fel, se presupune că, sugarii care sunt alimentați artificial ar putea manifesta colici în legătură cu intoleranța față de laptele de vacă sau lactoză.

Subliniem că, colicile la copii trec la fel cum au apărut, adică brusc. Se întâmplă acest lucru după a 3-4 lună de viață.

Ce simptome apar?

Colicile apar după câteva săptămâni de la naștere, iar cel mai accentuat simptomele se manifestă după a 6-a săptămână de viață. Ulterior, intensitatea colicilor descrește treptat până la a 12-a săptămână de viață.

Accesele se întâmplă din cauza spazmării intestinelor. De fiecare dată scenariul este unul și același: bebelușul mănâncă, este liniștit și, brusc, începe să plângă și să țipe. Părinții devin panicați de cele mai multe ori când își văd micuțul roșu de plâns și strângându-se de durere fără să fie clară cauza. Uneori, copilul poate fi balonat, iar abdomenul – tare.

Cel mai des colicile apar la sfârșitul zilei sau când copilul stă culcat. În timpul accesului, părintele cu greu își poate liniști copilul. O ușurarea a stării copilului poate să apară dacă este scaun sau se elimină gazele. Precizăm că deși accesele sunt dureroase, acestea trec ușor și de la sine.

Care e diagnosticul?

Colicile la copil se manifestă în forme ușoare și, de regulă, nu necesită intervenția medicului. Aceasta dacă într-adevăr este foarte clasică că ceea prin ce trece bebelușul sunt colici. Totuși, recomandăm consultația medicului în următoarele cazuri:

– Când pentru prima dată se întâmplă un acces de colici la copil și acesta devine atât de agitat, încât părintele nu-l poate liniști.
– Colicile continuă mai mult de 1-2 ore.
– Dacă copilul are și alte simptome. De exemplu, dacă colicile sunt însoțite de vomă sau febră. În astfel de situație, e nevoie de adresare neîntârziată la medic. Aceasta pentru că uneori colicile pot fi simptom al unei infecții, cum ar fi gastroenterita. În acest caz, vorbim deja nu de colici, ci de dureri abdominale.
– Dacă la atingere abdomenul copilului devine dureros.
– Dacă simptomele sau agravat după ultima consultare a medicului.
– Dacă copilul refuză să mănânce și se observă înrăutățirea stării generale.

Dacă colicile nu trec sau se manifestă foarte dureros, se recomandă consultația unui pediatru. Medicul poate oferi recomandări pentru ușurarea stării și poate sugera schimbări de alimentație.

În timpul consultației, specialistul va determina dacă într-adevăr copilul suferă de colici. În cazuri excepționale, medicul poate indica anumite analize, cum ar fi analiza de sânge, analiza maselor fecale sau ultrasonografia abdominală. La fel, va determina dacă există semne de alergie alimentară. Medicul poate indica medicamente împotriva gazelor intestinale și meteorismul abdominal.

Atenție! Adresați-vă de urgență după ajutor medical dacă copilul este flămând, dar vomită tot ce mănâncă.

Cum tratăm accesele de colici?

Până în prezent, niciun tratament farmacologic nu și-a dovedit științific eficacitatea. Nici simeticona, zaharoza sau lactaza nu au eficacitate dovedită. În plus, nu se recomandă utilizarea inhibitorilor pompei de protoni, care este indicat în special în tratamentul ulcerului gastric, diminuând nivelul acidului gastric.

Conform ultimelor recomandări ale Grupului Francofon de Hepatologie-Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică, anumite probiotice au un rol benefic în colici. Există mai multe preparate disponibile fără prescripție medicală. În plus, pentru a ușura în condiții de casă colicile la sugar, pot fi aplicate următoarele metode:

– Creați atmosferă calmă și relaxată atunci când hrăniți bebelușul și, dacă este posibil, rezervați timp pentru a-l plimba după ce a fost hrănit;
– Dacă alăptați, încercați timp de o săptămână să nu consumați produse lactate. Astfel vezi determina dacă aceasta este cauza colicilor. Dacă este necesar, puteți să vă adresați medicului ca să vă indice suplimente ce conțin calciu;
– Aveți grijă ca în timpul alimentației, copilul să înghită cât mai puțin posibil aer;
– Țineți sticluța din care se alimentează copilul suficient de înclinată;
– Fiți atenți și nu modificați alimentația copilului fără să vă consultați cu medicul;
– Aveți grijă ca cel mic să eructeze după ce e hrănit și așteptați puțin înainte să-l adormiți;
– Ca să calmați balonarea, puneți pe abdomenul copilului, în regiunea stomacului, o sticluță cu apă călduță;
– Când copilul plânge, îmbrățișați-l, plimbați-l sau legănați-l. De asemenea, încercați să-i masați brațele, picioarele și spatele;
– Încercați să nu vă panicați sau să vă emoționați. Starea dvs. se poate transmite copilului, ceea ce va înrăutăți situația;
– În toate cazurile, se recomandă insistent să nu administrați medicamente sugarului fără sfatul medicului.

Sursa: sanoteca.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *