Actualitate

Coloane oficiale prezidenţiale, vedete şi oameni politici i-au adus un ultim omagiu lui Nelson Mandela

Preşedintele sud-african a fost huiduit în mai multe rânduri, la începutul cereminiei de omagiere a lui Nelson Mandela, marţi, la Soweto, pe când preşedintele american Barack Obama a fost aclamat, în momentul în care au apărut imagini cu fiecare dintre ei pe ecranele uriaşe, relatează AFP.

Fostul preşedinte Thabo Mbeki, obligat de Zuma să părăsească puterea în 2008, şi vicepreşedintele Kgalema Motlanthe, care a candidat în 2012 împotriva lui Zuma la şefia ANC (la putere), au fost, în schimb, foarte aplaudaţi la sosirea pe stadionul Soccer City.

Televiziunea sud-africană a prezentat, în momentul huiduielilor, grupuri de susţinători ai formaţiunii "Economic Freedom Fighters", un nou partid, puternic anti-Zuma, al fostului preşedinte al organizaţiei de tineret ANC Julius Malema, care recrutează membri în special în rândul şomerilor, adesea nedisciplinaţi.

Ajuns cu întârziere la ceremonie, preşedintele american Barack Obama a fost primit cu ovaţii de către cele 40.000 sau 50.000 de persoane prezente pe stadion.

UPDATE: Ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a început, marţi, cu intonarea imnului sud-african pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern, relatează AFP.

"Nkosi sikelel’ iAfrika" ("Dumnezeu să binecuvânteze Africa") a intonat mulţimea, începând imnul naţional sud-african. Preşedintele Jacob Zuma, omologul său american Barack Obama şi braziliana Dilma Rousseff, între alţii, vor lua cuvântul pentru a-i spune adio fondatorului "naţiunii curcubeu".

Africa de Sud, în doliu

În zilele de după decesul eroului luptei antiapartheid, joi, "am plâns. Dar astăzi este o zi de sărbătoare", a declarat Luyanda, o studentă în vârstă de 19 ani, schiţând câteva mişcări de dans la sosirea pe stadionul Soccer City, în apropiere de Johannesburg.
Ca şi ea, mii de sud-africani s-au trezit în zori, înfruntând ploaia, pentru a lua mijloacele de transport în comun până la stadion, unde o ceremonie în onoarea părintelui naţiunii urma să înceapă la ora 11.00 (11.00 ora Moldovei).

În acelaşi moment, pe aeroporturile din Johannesburg şi Pretoria, delegaţiile străine se succedau într-un ritm susţinut: preşedintele american Barack Obama şi soţia sa Michelle, preşedintele francez François Hollande şi doi miniştri, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao şi mulţi alţii.

Aproximativ 100 de lideri urmează să asiste la ceremonie, precum şi zeci de foşti lideri, personalităţi din lumea sportului sau a culturii, se află în tribune alături de 80.000 de persoane.

"Ni s-a sugerat să ne punem cravată neagră", a povestit premierul britanic David Cameron la sosirea pe stadion, unde solistul Bono sau actriţa Charlize Theron îşi ocupaseră deja locurile.

Agitând drapele sud-africane, înfăşuraţi în negru, galben şi verde – culorile Congresului Naţional African (ANC), partidul lui Mandela – sud-africanii au cântat în cor cântece de luptă împotriva regimului rasist.

În repertoriul lor s-au numărat "Siyaya e Pitoli" (Mergem la Pretoria – capitala, simbolul puterii) sau Shosholoza (zgomotul trenurilor care duceau negrii să lucreze în mine).

Mpumi Tshabalala, în vârstă de 29 de ani, a dormit în faţa stadionul din Soweto. "Mandela a făcut atâtea pentru Africa de Sud. Să vin este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru el. Este o onoare pentru mine să fiu aici", a declarat tânăra.

"Ploaia este semn de binecuvântare în Africa", a adăugat o doamnă în vârstă de 52 de ani, una dintre primele persoane care s-au aşezat în gradene.

Câteva sute de persoane au aşteptat încă din zori, la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul – gratuit pentru această ocazie – pentru a merge la stadion. Alţii au venit cu autobuzele, de asemenea gratuite.

La sosire, ei au fost întâmpinaţi de un călduros "Bun venit! Fiţi cu toţii bineveniţi! Viva Tata Madiba, Viva!", ce se auzea în difuzoare. Mulţimea răspundea cu "Viva!", ca la mitingurile ANC.

"Albii încă nu ştiu prin ce au trecut oamenii în timpul luptei împotriva apartheidului", a declarat Marcel Boezaart, un afrikaner în vârstă de 26 de ani, în acelaşi tren.

"Merg la ceremonie pentru a mă alătura sentimentului naţional, pentru a ieşi din bula mea", a dezvăluit el, în timp ce sud-africanii albi sau de culoare trăiesc în continuare vieţi foarte separate la aproape 20 de ani de la sfârşitul apartheidului.

În tribună, Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro vor lăsa la o parte divergenţele pentru a saluta memoria laureatului Premiului Nobel pentru Pace în 1993.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele sud-african Jacob Zuma şi liderii ţărilor emergente (Brazili, China, India) figurează, de asemenea, pe lista oratorilor.

Discursurile lor vor fi precedate de mărturia lui Andrew Mlangeni, care a fost deţinut mulţi ani cu Nelson Mandela pe insula-închisoare Robben Island, în timpul regimului de apartheid, şi de intervenţii ale membrilor familiei.

Toţi vor saluta parcursul exemplar al unui om care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru că a luptat împotriva segregării rasiale în ţara sa, înainte de a negocia o tranziţie paşnică încheiată prin alegerea sa la preşedinţie, în 1994.

Odată ajuns la putere, campionul luptei pentru egalitate a fost un mare reconciliator, multiplicându-şi gesturile de iertare faţă de foştii săi opresori albi.

După ceremonia de omagiu oficial, marţi, trupul neînsufleţit al eroului naţional va fi expus timp de trei zile la sediul Guvernului din Pretoria, fiind prevăzute procesiuni în fiecare dimineaţă pe străzile capitalei.

El va fi transferat sâmbătă în satul Qunu, din sud-estul rural al ţării, pământul stămoşilor xhosas ai lui Mandela. Acolo va fi înhumat fostul preşedinte duminică, alături de părinţii săi şi de doi dintre copii, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, care amestecă creştinismul cu ritualul xhosa.

sursa. realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *