Comandantul rus pe care ucrainenii ar face bine să nu-l lichideze: ”E lipsit de imaginație și ineficient încă de la începutul războiului”
Generalul australian Mick Ryan, reputat strateg militar și analist de război, evaluează activitatea omologului rus Valeri Gherasimov, comandant operațional pentru invazia planificată de Kremlin în Ucraina.
Ryan scrie în debutul analizei despre faptul că planificarea lichidării unui comandant din tabăra adversă este o strategie comună într-un război, având efecte practice vizibile. Cel mai important ar fi cel legat de încetinirea sau chiar blocarea operațiunilor din teren.
Cu toate acestea, expertul australian le recomandă ucrainenilor să nu încerce lichidarea unui anume comandant rus, generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei și strategul însărcinat cu plănuirea campaniei militare de invadare a Ucrainei.
”Acest ofițer superior rus a fost lipsit de imaginație și ineficient de la începutul războiului, atât de mult încât uneori pare de partea adversarilor”, scrie Mick Ryan, într-o analiză publicată online.
4/ But, for their coming offensive, the Ukrainians may avoid targeting one Russian commander in particular. This specific senior Russian officer has been ineffective since the beginning of the war. https://t.co/LGyyQz7Vwu
— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) May 9, 2023
Apoi, Ryan enumeră patru eșecuri majore ale Rusiei în Ucraina care-i pot fi atribuite lui Gherasimov:
1. Planul de invazie
Primul său eșec a fost planul inițial pentru invazia Ucrainei. Pe baza presupunerilor că ucrainenii nu ar putea să se apere eficient, că guvernul ucrainean va fugi și că Occidentul nu va interveni, a plănuit să preia Ucraina în 10 zile sau mai puțin.
Dar ucrainenii aveau alte idei, iar forțele ruse au părut necoordonate și haotice în incapacitatea lor de a-și realiza strategia inițială.
În calitate de șef al Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Gherasimov și ministrul rus al apărării Serghei Șoigu au jucat un rol cheie în planificarea și aprobarea acestui plan.
2. Primele săptămâni de război au fost un dezastru
Al doilea eșec al lui Gherasimov au fost primele săptămâni haotice ale mobilizării ruse, care a fost anunțată de Vladimir Putin în septembrie 2022.
Nu numai că Gherasimov ar fi trebuit să anticipeze o astfel de mișcare odată ce a fost clar că războiul nu merge bine (aceasta este treaba lui), dar se pare că armata a început eforturile de mobilizare abia după anunțul lui Putin.
Vechea armată din epoca sovietică avea planuri și protocol clar de mobilizare pentru extinderea rapidă a forțelor terestre. Gherasimov, un produs al acestei epoci, pare să fi uitat nevoia de infrastructură, cadre pentru pregătire și echipament de rezervă pentru astfel de eforturi de mobilizare. Acest lucru se datorează în mare parte unui al treilea eșec.
3. Armata rusă și-a pierdut capacitatea de înaintare rapidă
Al treilea eșec al lui Gherasimov, care a avut o influență majoră asupra eșecurilor de mobilizare, precum și asupra provocărilor operaționale ale armatei ruse, a fost programul de modernizare din ultimul deceniu, supravegheat de Gherasimov și Șoigu.
Început în 2012 și conceput pentru a profesionaliza armata rusă, pentru a-și moderniza echipamentul și pentru a o aduce la o stare mai bună de pregătire, acest program a eliminat o mare parte din vechea arhitectură sovietică pentru mobilizare.
Acesta nu a fost un accident; a fost o alegere deliberată de design. Și în timp ce această transformare a fost lăudată de mulți din Occident pentru inovația sa, realitatea este că a eliminat capacitatea de expansiune rapidă. Și așa cum a arătat Ucraina, reformele Gherasimov nu au reușit să construiască genul de instituție militară modernă, integrată și bine condusă, care este esențială pentru succesul în războiul contemporan.
4. Ofensive eșuate
Pentru a completa contraperformanțele recente, generalul Gherasimov a preluat comanda forțelor ruse în Ucraina și a lansat o ofensivă la scară largă în ianuarie 2023. O serie de campanii ofensive au fost efectuate pe cinci axe principale de înaintare din regiunea Kreminna și tot drumul spre sud prin Bahmut, Avidivka, Donețk și Vuhledar.
Armata rusă a înregistrat un succes foarte limitat cu aceste ofensive și chiar a pierdut teren în ultima lună.
Potrivit surselor de informații americane, rușii au pierdut peste 100.000 de soldați din decembrie 2022, incluzând 20.000 uciși. De asemenea, au pierdut atât de mult echipament încât tancuri din anii 1950 sunt furnizate unităților ruse din Ucraina.
Mick Ryan consideră, în continuarea analizei, că ofensivele slabe și ineficiente lansate de Gherasimov în acest an au consumat cantități mari de muniție și echipament, pe lângă numărul de soldați uciși și răniți.
„Aceste pierderi vor restrânge capacitatea lui Gherasimov de a răspunde eficient la ofensivele ucrainene viitoare. Indiferent de numărul de obstacole pe care forțele lui le construiesc pentru a-i încetini pe ucraineni, rușii au o linie de apărare masivă. Este o sarcină care ar provoca cele mai bune armate, iar rușii cu greu pot fi descriși așa.
Există o zicală veche: „Când inamicul tău face greșeli, nu-l deranja”.
În acest război până acum, Gherasimov a demonstrat un mare talent pentru greșelile strategice. Prin urmare, ucrainenii nu numai că vor evita să-l vizeze pe Gherasimov într-un posibil asasinat, dar probabil că vor face tot posibilul pentru a se asigura că Gherasimov rămâne la comandă.
Pentru că, având în vedere palmaresul său și viitoarele ofensive ucrainene, Gherasimov este foarte probabil să treacă în următoarele luni de la un învins de patru ori la un învins de cinci ori”, mai spune Ryan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Valeri Gherasimov se vede dupa fatza ca e un betiv. Fatza lui spune totul ! In armata am avut un comandand la fel de betiv, cu aceeasi moaca cu a lui Valeri Gherasimov. Bea de stingea, numai vodka.