Editorial

Combinații cretine

Chiar dacă trecem pe lângă ele fără să le băgăm în seamă, prezenţa lor în locuri importante din Chişinău şi alte oraşe ar putea sugera unor străini faptul că mai suntem ataşaţi de politica promovată de bolşevici: lupta de clasă, teroare, deznaţionalizare, eliberare prin ocupaţie etc.
Cei care au trăit în acea perioadă, ar putea să mă contrazică, amintindu-mi că, în URSS, au existat şi părţi bune, cum ar fi educaţia sau sistemul de sănătate gratuit. Ok, avem noi vreo lucrare sculpturală dedicată şcolii sovietice? Nu, la intersecţii importante găsim un Grigori Kotovski, tâlhar de drumul mare, un Serghei Lazo, al cărui singur merit a fost că a luptat în războiul civil din Rusia de partea bolşevicilor. Cei care au aflat de URSS doar din manualele de istorie spun că aceste monumente trebuie păstrate la locul lor, pentru că reprezintă o mărturie despre timpurile în care au trăit bunicii şi părinţii noştri. Aha, timpuri în care gospodarii erau duşi în Kazahstan, iar găinarii din sat deveneau mari şefi.

Totuşi, nu putem afirma că nu s-a făcut nimic. În vara lui 1991, cuprinşi de entuziasm, oamenii, după ce participau la Marile Adunări Naţionale, se întorceau acasă şi demolau Leninii care le ieşeau în cale. A apărut chiar şi o lege cu privire la lichidarea monumentelor comuniste. Dar cum toate pornirile pline de avânt se termină într-o delăsare totală în Moldova, legea a fost uitată destul de repede, iar unii concetăţeni încă mai visau la cârnaţul de două copeici. Astfel încât, astăzi, s-a ajuns la situaţii absurde. Pe aceeaşi stradă, stau bustul lui Ştefan cel Mare şi monumentul lui Lenin (în Briceni), adică un întemeietor de biserici şi un demolator de lăcaşuri sfinte. Pe bulevardul Grigore Vieru avem monumentul Eroilor Comsomolişti şi nicio sculptură dedicată poetului. Lângă bustul lui Pan Halippa din Capitală, se înalţă monumentul „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, acea putere care l-a trimis în GULAG pe preşedintele Sfatului Ţării. Sunt sigur că cititorii pot să aducă şi alte exemple.

Din cauza atitudinii „ei lasă”, admitem astfel de combinaţii cretine. Societatea din Republica Moldova mai este turmentată, când ţările din jur s-au trezit demult deja. Am putea să luăm exemplu de la ei. În Lituania, toate monumentele de for public moștenite de la URSS au fost demontate și duse în parcul Grutas din Vilnius. În suburbia Budapestei, a fost creat muzeul în aer liber Memento Park, iar în Ucraina, demontarea monumentelor lui Lenin este în plină desfășurare. Orice curios care vrea să vadă capul lui Stalin sau chelia lui Lenin poate să meargă în muzeu și să facă un selfie pe fundalul lor.

În locul monumentelor demontate, să instalăm în schimb sculpturi care să revitalizeze spațiul urban, să reprezinte adevărate valori și modele, cu care să ne putem mândri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *