Carte

Comemorat la Academie: 80 de ani de la naşterea savantul Nicolae Gărbălău

Pe 4 august, omul de ştiinţă ar fi împlinit 80 de ani.

„Academicianul Nicolae Gărbălău a devenit clasic în timpul vieţii sale datorită faptului că a descoperit o metodă nouă de sinteză, care a înconjurat lumea. Aplicând această metodă, cercetătorii au sintetizat sute şi mii de compuşi chimici cu proprietăţi selective utile pentru agricultură, industrie şi medicină”, a menţionat în deschiderea evenimentului directorul Institutului de Chimie al AŞM, dr. hab., prof. Tudor Lupaşcu. Subliniind importanţa şcolii ştiinţifice a renumitului chimist care a descoperit o serie întreagă de legităţi în chimia coordinativă, directorul institutului a remarcat că aceasta este cunoscută departe de hotarele ţării, iar discipolii săi activează în diferite ţări ale lumii, inclusiv în SUA, Canada, Franţa, Anglia, Elveţia. Elevii academicianului pot fi găsiţi deopotrivă şi la catedrele de profil de la universităţile din Moldova.

Prezent la eveniment, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a exprimat recunoştinţă colectivului institutului pentru gestul de a evoca distinsa personalitate a acad. Nicolae Gărbălău, savantul care a fundamentat conceptul de chimie coordinativă – baza contemporană a nanotehnologiilor. „Am respectat această personalitate, pentru că a fost un savant adevărat, a fost un om de omenie”, a menţionat preşedintele AŞM, considerând oportună iniţierea elaborării unui volum privind chimia coordinativă, cu componente de dezvoltare, editat în cadrul prestigioasei serii „Academica”.

În cadrul manifestării, au mai luat cuvântul academicienii Teodor Furdui şi Pavel Vlad, prof. univ. Mihail Revenco, dr. hab. Ion Bulhac ş.a.
Potrivit Centrului Media al AŞM, în aceeaşi zi, participanţii la seminar, în semn de înaltă consideraţie, s-au recules la mormântul marelui dispărut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *