(Comentați) O diversiune cu mărţişoare?
Surpriza (sau diversiunea?) anului curent este că, printre mărţişoarele propuse – care reprezintă o tradiţie românească – unele, în loc de cunoscuta panglică tricoloră, au panglica Ordinului „Sfântul Gheorghe”, un simbol al expansiunii ruseşti, promovată insistent în teritoriile ex-sovietice mai ales în ziua de 9 mai, declarată de Moscova drept zi a Victoriei asupra fascismului. Deşi această sărbătoare nu are nimic în comun cu tradiţia Mărţişorului, comercianţii spun că au folosit panglica „Sfântul Gheorghe” la cererea cumpărătorilor.
Foto: Liviu Ștefan-Dumitru
Una dintre vânzătoare, care şi-a păstrat anonimatul, susţine că şi „mărţişoarele lui Sfântul Gheorghe” se vând foarte bine. Ea le confecţionează al treilea an consecutiv, pentru că ruşii, în special veteranii de război, le comandă din timp.
Am întrebat câţiva trecători moldoveni cum apreciază ei mărţişoarele confecţionate cu această panglică. Iată ce ne-a spus Gheorghe Holban, un bărbat în vârstă de 60 de ani: „Sunt indignat şi simt un profund dispreţ pentru aşa ceva! Când se apropie 9 mai, maşinile cu şoferi ruşi flutură aceste panglici cu scopul de a ne intimida. Cei care se dedau acestei diversiuni nu înţeleg că, astfel, îşi bat joc de tradiţiile noastre, de demnitatea noastră, dar şi de acest pământ latin. Încearcă să vinzi în Rusia mărţişoare cu panglici tricolore româneşti! Cred că te-ar lua pe fugă… ”.
Tatiana, o tânără care a intrat în discuţia noastră, susţine că mărţişoarele nu au nimic în comun cu panglica „Sfântul Gheorghe”. „Aceste două simboluri reprezintă sărbători diferite a două popoare diferite. Este de prost gust ceea ce fac comercianţii de mărţişoare”, s-a arătat ea revoltată. Mai trist e că o bună parte dintre cumpărătorii de mărţişoare nici nu-şi pun asemenea întrebări şi nici nu vor înţelege că, timp de o lună, vor purta la piept panglica devenită la noi unul dintre simbolurile expansionismului rusesc.
După cum se ştie, tradiţia Mărţişorului este o moştenire de la strămoşii noştri romani. Cuvântul „mărţişor” are origini latine şi este numele popular al lunii martie. După vechiul calendar roman, 1 martie era sărbătoarea forţelor naturii şi a vegetaţiei.
Olga Odobescu