Actualitate

Comerț cu amintiri: vând tot ce au adunat într-o viață

Pensionarii își scot la vânzare lucrurile adunate o viață ca să câștige un ban pentru medicamente și plata serviciilor comunale.

În zona comercială de la intersecția dintre bd. Moscova și str. A. Russo s-a mai înghesuit o piață. Deși recunosc că pot fi alungați oricând, oamenii din mai multe sectoare ale Chișinăului vin în fiecare dimineață să vândă vechituri sau obiecte confecționate manual pe trotuarul ce duce spre Spitalul „Sfânta Treime”. Haine, încălțăminte, jucării vechi, veselă și alte mărunțișuri sunt aranjate grijuliu pe bucăți de peliculă direct pe trotuar sau sub brazii de pe str. A. Russo. Uneori, un trecător se oprește, examinează o cizmă sau răsfoiește o carte veche aranjată lângă bordură. Majoritatea vânzătorilor de aici sunt pensionari care încearcă astfel să câștige un ban în plus. „Locuiesc aproape. Am început să vând în iarna anului trecut, de când am ieșit la pensie. Sunt invalidă de gr. II și pensia de 890 de lei nu-mi ajunge ca să-mi cumpăr medicamente. Acum împletesc ciorapi și-i vând cu 15-20 de lei perechea. Uneori scot la vânzare vechiturile care au rămas de la copii și nepoți”, ne-a spus Valentina, o pensionară de 62 de ani.

Întrebate de ce nu merg să vândă în piață, femeile spun că strada le este mai aproape de casă, iar la piață ar trebui să-și plătească locul. „Dacă am avea o pensie ca demnitarii de stat, atunci nu am ieși în stradă. Păcat că în Chișinău nu este un loc unde să putem vinde la preț redus hainele vechi”, observă Tatiana, o altă pensionară, care a lucrat zeci de ani într-un laborator.

Bătrânii spun că rareori reușesc să vândă câte ceva. Oamenii trec pe stradă fără să atragă atenția la vechiturile de pe trotuar. Iar dacă se opresc totuși și cumpără, pensionarii pot câștiga 10-20 de lei pe zi. „Am o pensie mică, dar prețurile cresc la produse și servicii. Vindem tot ce am adunat pe parcursul vieții sau ce a rămas de la rude – lucruri netrebuincioase, dar pe care e păcat să le arunci. Știu că nu e bine, dar alt loc nu este. Rar când reușesc să vând ceva”, a recunoscut Vladimir, un bărbat de 66 de ani, care a lucrat cândva în calitate de constructor, lăcătuș și pictor. Acum vinde mănuși de bucătărie și chipiuri.

Potrivit șefului secției Reglementarea activității piețelor din cadrul Direcției comerț, Victor Prodan, în Chișinău activează doar o singură piață autorizată de vechituri, iar comercializarea obiectelor second-hand pe str. A. Russo este o încălcare a ordinii publice.

La Chișinău activează o singură piață autorizată de vechituri care se află în zona Gării Feroviare, pe strada Tăbăcăria Veche nr. 25. Administrată de firma „Agrovista” SRL, piața dispune de 500 de locuri de comercializare. Cei care doresc să-și vândă marfa vor trebui să plătească o taxă în funcție de tipul și volumul produselor. Taxa maximă ajunge până la 30 de lei. Pensionarii în schimb se pot bucura de doar 20 de locuri gratuite de vânzare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *