Comisia de la Veneţia critică dur încercarea obsesivă a PLDM de revocare a judecătorilor Curţii Constituţionale
Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, expertul Comisiei de la Veneţia, Gael Martin-Micaleff menţionează că Parlamentul trebuie să garanteze imparţialitatea şi echidistanţa Curţii Constituţionale. ”Ca şi în alte ţări, in Moldova Curtea Constituţională are rolul de a verifica constiţutionalitatea legilor cardinale, inclusiv, legislaţia electorală”, a declarat el.
Chiar dacă judecătorii Curţii sunt numiţi de politicieni, aceştia trebuie să aibă independenţă totală, susţine oficialul. ”Nu ar trebui să fie cu uşurinţă înlocuiţi sau demişi, si ar trebui să dispună de independenţă totală în deciziile pe care le iau”, a declarat Gael Martin-Micaleff.
Gael Martin-Micaleff critică şi modificările legislaţiei electorale, efectuate de PLDM-PCRM, în special în ţine de majorarea pragului electoral. ”Această modificare a fost făcuta fără necesarele consultări prealabile cu ceilalţi actori politici si cu societatea civilă”, a menţionat el.
Amintim că atât Comisia de la Veneţia, cât şi Consiliul Europei şi UE au criticat dur legile votate la 3 mai de PLDM şi PCRM, dar în special s-au referit la cele cu privire la judecătorii Curţii Constituţionale. ”O astfel de prevedere este într-o contradicţie clară cu Standardele Europene în domeniul justiţiei constituţionale şi este o încălcare vădită a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova. Curtea Constituţională are rolul de a controla activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor din cadrul acesteia să câştige «încrederea» Parlamentului, contravine totalmente cu rolul pe care îl are o Curte Constituţională”, a declarat atunci preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.
Hotnews.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!