Actualitate

Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor fasciste rusești „Z”, „V” și a „panglicii Sf. Gheorghe” în R. Moldova este legitimă

Comisia de la Veneţia consideră că decizia adoptată de parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care au fost interzise simbolurile invaziei ruse în Ucraina respectă cerinţele de legalitate, legitimitate şi proporţionalitate, conform unei concluzii publicate luni.

Un aviz în acest sens a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare a Comisiei din 21-22 octombrie.

Comisia consideră că este justificată impunerea unei astfel de restricţii a libertăţii de expresie şi că afişarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei „pot prezenta un pericol imediat asupra securităţii naţionale şi a drepturilor altora, inclusiv a refugiaţilor ucraineni” care au găsit adăpost în Republica Moldova.

De asemenea, este remarcat faptul că adoptarea acestei interdicţii într-un timp scurt – a trecut prin parlament în doar o săptămână – a fost justificată din cauza urgenţei, ţinând cont de războiul din ţara vecină.

„Ţinând cont de faptul că Republica Moldova este puternic expusă surselor externe de informaţii şi constituie o ţintă permanentă de dezinformare din partea surselor externe, Comisia de la Veneţia consideră ca Legea nr. 143 urmăreşte un scop legitim şi răspunde unei necesităţi sociale”, se arată în aviz, în care se subliniază cu toate acestea că „anumite amendamente nu sunt suficient de precise şi pot avea drept efect descurajant asupra presei”.

În virtutea acestui fapt, Comisia de la Veneţia a emis o serie de recomandări, conform documentului.

Din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecţionarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor ‘Z’ şi ‘V’, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care încalcă legea sunt pasibile de o amendă de la 4.500 la 9.000 de lei (moldoveneşti) sau de muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore, aminteşte NewsMaker.

Persoanele cu funcţii de răspundere sunt pasibile de o amendă de la 9.000 la 18.000 de lei (moldoveneşti), iar entităţile juridice la o amendă care merge de la 18.000 la 30 000 de lei (moldoveneşti).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *